La crisi del coronavirus també està afectant el tercer sector. L'Associació Pro Disminuïts del Berguedà (APDPB) ha presentat un ERTO a les 44 persones usuàries del Centre Especial de Treball del Taller Coloma, segons ha confirmat a Regió7 la seva gerent, Ester Comellas. L'entitat ja passava per una greu crisi abans de la Covid-19 i lluita per sortir-se'n.

La mesura s'ha pres en primera instància per raons de salut i per evitar un possible contagi entre els usuaris d'aquest servei ubicat a Avià i al qual molts d'ells es desplaçaven en transport públic. I, d'altra banda, perquè si estan a l'atur podran cobrar el 75% del sou en un moment en què al centre han baixat en picat les comandes de feina. A hores d'ara només roman obert el servei de bugaderia per poder donar servei a l'Hospital de Berga i centres sociosanitaris. I l'atenen professionals, no els beneficiaris de la teràpia ocupacional.

Només hi treballen els usuaris que fan tasques a la planta de reciclatge del polígon. «Són nois que necessiten sortir de casa» a causa de les seves patologies, indica Comellas.

Tot i la crisi del coronavirus, hi ha serveis que presta l'APDPB que s'han de mantenir, com l'atenció als 12 usuaris de llar residència. I també fer el seguiment de les 29 persones que viuen en pisos de forma autònoma, però amb el seguiment i suport emocional telefònic de monitors i amb tres visites a la setmana.

A banda del centre especial de treball, hi ha altres serveis de l'Associació afectats per la Covid-19. L'escola d'educació especial de la Llar Santa Maria de Queralt està tancada d'acord amb l'ordre del departament d'Ensenyament de la Generalitat. A més, també estan tancats el Centre d'Atenció Infantil i Precoç, el Servei de Teràpia Ocupacional, el transport i el menjador.