Endesa ja ha connectat l'antic edifici de Mútua Igualadina a la xarxa per poder dedicar-lo, si cal, a l'atenció de malalts de la Covid-19 que no presentin simptomatologia gaire complicada. En aquest espai hi ha un total de 90 llits, que havien de dedicar-se a una futura residència de gent gran que havia d'obrir portes properament. Seria un complement per incrementar la capacitat d'atenció hospitalària, en un concepte d'hospital de campanya però dins de l'estructura d'un edifici que ja compleix amb bona part de les necessitats residencials.

Amb la instal·lació de llum i aigua a punt, amb una xarxa de sortides d'oxigen a totes les habitacions, ara cal que el departament de Salut disposi d'aquest equipament si ho creu convenient. De moment, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va fer l'oferiment al departament de Salut, que el dirigeix la també igualadina Alba Vergés, però de moment no hi ha hagut resposta. Endesa va fer efectiva la connexió ahir al vespre, conjuntament amb els instal·ladors de l'empresa Parera. Endesa ha ampliat la capacitat elèctrica de l'edifici en previsió que pogués tenir usos mèdics més enllà de l'assistencial o residencial.

Colisée, empresa francesa que ha esdevingut un dels principals operadors de tot Europa, va atendre la petició de l'Ajuntament d'Igualada i tan bon punt va rebre la proposta es va posar a treballar en l'acceleració de les obres per acabar les instal·lacions que quedaven pendents i per fer les connexions elèctrica i d'aigua. En deu dies ha quedat tot enllestit i la futura residència estaria a punt per rebre malalts d'aquí a poc temps. Ara només caldria saber quin ús pot tenir per veure quin tipus de llit i mobiliari caldria adquirir per completar l'equipament segons l'ús que se li volgués donar.

El govern d'Igualada té diferents propostes de compra de material fetes per accelerar al màxim l'equipament de l'edifici si calgués usar-lo, però fonts municipals han indicat que fins que el departament de Salut no digui si l'ha de fer servir no pot fer l'adquisició. Mentre que els servis corren a càr-rec de Colisée, l'equipament, si no s'ajusta al que necessita l'empresa, aniria a càrrec de l'Ajuntament o de Salut.

Tècnics de la companyia Endesa van comprovar ahir a la tarda que fossin correctes els treballs elèctrics interns de l'edifici -que està ubicat al carrer de Sant Carles, 41- i els externs (les dues línies de baixa tensió que l'han d'alimentar), també es van instal·lar els dos comptadors necessaris (un per al subministrament principal i l'altre per a la línia de socors), i es va connectar amb la xarxa ordinària.

Aquest intervenció queda inscrita en un Pla de contingència que l'empresa fa a Catalunya per tal de preservar la normalitat del subministrament elèctric de tots els centres sanitaris públics i de la xarxa hospitalària d'utilització pública (XHUP) del país.

El pla recull la totalitat de les instal·lacions hospitalàries de Catalunya, en què s'indica d'on s'alimenten. En una primera fase, s'han revisat totes les instal·lacions associades als equipaments sanitaris públics i els pertanyents a la XHUP. El pla ha hagut de revisar la xarxa i els seus telecomandaments (control remot de les instal·lacions).

Fonts de l'empresa elèctrica han explicat que, en paral·lel, si mentrestant cal donar d'alta en el subministrament algun equipament extraordinari que durant la crisi s'hagi d'habilitar per a necessitats mèdiques, la companyia tramitarà i executarà de forma urgent i immediata la seva connexió elèctrica.