El 60,5% de les famílies vulnerables van veure alterada la seva situació laboral en la primera setmana de crisi del coronavirus, segons una enquesta de Save the Children a través d'entrevistes telefòniques a gairebé 2.000 famílies a les quals l'ONG dona suport a Madrid, Illescas, Barcelona, Bilbao, Sevilla i València, i la situació prèvia a la pandèmia de les quals ja era de vulnerabilitat.

Entre elles, el 61% té dos o més fills o filles, el 44% són llars monoparentals, el 20% comparteixen habitatge amb persones alienes i el 16% viuen en cases que no reuneixen les condicions mínimes d'habitabilitat, segons informa l'organització.

L'enquesta en qüestió ha mesurat, entre altres paràmetres, la seva situació econòmica i laboral, el seu estat d'ànim i els recursos de què disposen per permetre la continuïtat de les activitats educatives dels nens i nenes, com ordinadors, tauletes i connexió a Internet.

Segons Save the Children, el cas més generalitzat és aquell en què tots dos progenitors han perdut la feina, treball que en el cas de les mares sol estar vinculat al sector domèstic, i en el cas dels pares, a l'economia informal, com recollida de ferralla o mercats. «Aquesta vinculació total o parcial a l'economia submergida ha exposat molt més aquestes famílies a l'atur, i ara les ha deixades amb poca o nul·la possibilitat de rebre prestacions», va advertir l'ONG.

Entre els que no han perdut la feina, Save the Children assenyala que «la possibilitat de teletreball és anecdòtica, i es registren molts casos de dones que han de seguir treballant en sectors de la neteja sense les proteccions adequades, la qual cosa causa preocupació i estrès per por de contagiar els seus propis familiars».

En aquest sentit, Save the Children sosté que «la situació està passant factura al benestar emocional d'aquestes llars». El 41% manifesten que els nivells d'estrès i problemes de convivència han augmentat, en bona mesura per les males condicions d'habitabilitat i mida reduïda dels seus habitatges. Les dones tenen «més problemes emocionals, es mostren molt cansades i amb una càr-rega superior de cures i d'estrès pel confinament».

Rocío, veïna de Sevilla, manté el seu lloc com a netejadora en un supermercat, però ha perdut la feina com a treballadora domèstica a dos habitatges. La seva parella s'ha vist obligada a tancar el seu negoci, un bar. Sent ansietat perquè els ingressos són insuficients per afrontar les despeses. Jennifer, de Barcelona, viu amb el seu marit i dos fills, de 7 i 13 anys, en un pis compartit de 55 metres quadrats. Els dos adults han perdut la feina. «Ens ha afectat molt, perquè en no treballar no podem afrontar el pagament de l'habitació i comprar aliments», lamenta.

L'enquesta feta per Save the Children revela també que «més de la meitat dels nens i nenes es veuen afectats negativament i senten nerviosisme per no poder sortir de casa, por i preocupació pel benestar dels familiars».