L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, confia que el Consell de Ministres d'avui dimarts solucioni la situació dels treballadors de la Conca d'Òdena que no poden anar a treballar fora de l'àrea confinada i dels que es troben en situació inversa. Segons ha explicat, està en contacte amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, «perquè ens doni ja la solució definitiva», que espera que sigui en la sessió de l'Executiu espanyol d'aquesta setmana. «No pararem fins que es respectin els drets laborals» d'unes 10.000 persones.

Pel que fa al reial decret que prohibeix les activitats laborals no essencials, Castells assegura que, en espera de tenir tota la informació, «el que ens arriba és que s'incrementarà el control de sortida i entrades de vehicles».

En la compareixença d'aquest dilluns, Castells ha recordat que la situació en la qual es troben els treballadors és, després de l'emergència sanitària, el que més els preocupa. Va explicar que ahir havia mantingut contacte directe amb la ministra de Treball i que confiava que tinguin en compte la demanda que fa dies que els fan. Cal recordar que la Generalitat va aprovar que els empleats confinats que no es poden desplaçar cobressin la prestació per incapacitat laboral temporal, però que l'Estat, que havia de validar-ho, no ho va fer. A més a més, falta resoldre quina és la situació que tenen els que vivint a fora de la zona confinada haurien de treballar a l'interior, i tampoc no hi poden accedir.

Castells va reconèixer que desconeix com s'articula el decret que afectarà els treballadors de la Conca d'Òdena. «No ho sabrem fins que no el llegim», va indicar l'alcalde igualadí. No obstant això, esperava que, tal com porten exigint els alcaldes dels municipis confinats, sigui retroactiu, a partir del dia que es va decretar el tancament del territori.

L'alcalde d'Igualada va assegurar que, malgrat el nou reial decret aprovat per l'Estat aquest diumenge, «fins a nova ordre» els quatre municipis de la Conca d'Òdena segueixen «confinats dins del confinament». I va explicar que amb els alcaldes d'Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui han fet una primera valoració del text i que, malgrat que sí que els podria marcar una nova situació, «de moment estem igual que abans».

El que sí que els havien comentat ahir és que es podria incrementar el control de sortida i entrada de vehicles a l'àrea confinada des de mitjan març.

Lloguers municipals aturats

Una de les novetats que ha anunciat l'alcalde d'Igualada aquest dilluns és que l'Ajuntament ha aturat el cobrament dels lloguers dels pisos de protecció oficial a través de l'empresa municipal PIMHA. Serà durant els pròxims tres mesos i no es tornarà a pagar fins al juliol.