L'Ajuntament de Berga ha adoptat una sèrie de mesures econòmiques per minimitzar l'impacte negatiu que ha comportat la restricció de l'activitat a causa de la situació d'emergència sanitària pel coronavirus. Aquesta bateria d'actuacions d'urgència s'implementaran a curt termini i el consistori seguirà cercant recursos per poder ampliar-les.

Marià Miró, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Berga, ha explicat a Regió7 que «som conscients de les limitacions que tenim en qüestions econòmiques, tot i que en els últims anys hem fet un treball molt intens en aquest sentit, dins de les limitacions hem decidit aplicar una sèrie de mesures, principalment de moratòria de tributs, que allarguen el termini de pagament, i amb això el que volem és donar una mica d'oxigen als ciutadans. No són la solució a la crisi, però continuem cercant recursos i vindran més mesures en els propers dies».

Una de les iniciatives més destacades és la gratuïtat de tota la zona blava de la ciutat mentre duri la situació d'estat d'alarma. A més, el consistori ha decretat la suspensió del cobrament dels rebuts fins que el servei es torni a prestar amb normalitat de l'Escola Bressol Flor de Neu i l'Escola Municipal de Música de Berga. Pel que fa referència als preus públics del Conservatori de Música dels Pirineus, s'ha decretat una suspensió del 50% de la quota de març i el cobrament de 50 euros mensuals a partir de l'abril. La mesura següent fa referència al Centre Esportiu Municipal El Tossalet. L'Ajuntament berguedà suspèn temporalment el pagament de totes les quotes dels usuaris mentre duri el tancament de les instal·lacions. La taxa de terrasses i espais davant dels establiments i comerços de la capital berguedana no es cobrarà els dies tancats i es regularitzarà la part proporcional en la liquidació anual. Amb referència als proveïdors, s'avançarà, tant com sigui possible, els terminis de pagament de les factures aprovades i es mantindrà la relació contractual amb les empreses. Es prorroga l'impost sobre vehicle de tracció mecànica fins al 2 de juny del 2020 i la taxa de les parades del Mercat Setmanal no es cobrarà a aquelles que hagin vist suspesa la seva activitat.

Pel que fa als terminis de la resta de tributs, com per exemple les escombraries, l'IBI, els guals i el cementiri, han rebut un nou termini de pagament ampliat, que es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament. Marià Miró afirma que les mesures pretenen «aportar des de l'administració un suport al ciutadà que ja ho està passant prou malament i ajudar-lo en el poc que podem en aquest moment d'extrema dificultat».