L'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys ha decidit controlar els habitatges de segona residència del municipi amb l'objectiu de denunciar les persones de fora del municipi que aprofiten el confinament per residir als habitatges que tenen a Sant Llorenç com a segona residència. Entre dilluns i ahir el consistori piteu va realitzar un cens d'habitatges aproximat per saber quines són les cases i els xalets buits ara mateix i controlar que cap dels seus propietaris els ocupi durant l'estat d'arlarma decretat a tot el país.

D'aquest cens se n'ha extret que, dels 1.200 habitatges que hi ha al municipi, aproximadament 663 són de segona residència. El consistori assegura que, d'aquests, aproximadament en uns 70 actualment hi ha persones que ja hi eren abans de l'inici del confinament o que hi van arribar el primer cap de setmana. Tot i això, asseguren que aquestes dades són aproximades i que hi pot haver errors, ja que s'ha realitzat anant pels carrers per veure quins habitatges estan ocupats i quins no i fent-ne fotografies.

L'Ajuntament assegura que els veïns els han comunicat el seu malestar pel fet que continuï arribant gent a la vila i que això els preocupa, ja que es tracta d'un municipi on viu força gent gran i al centre sanitari només hi treballen un metge i una infermera. A més, a la vila també hi ha una residència d'avis on, malgrat no haver tingut encara cap cas positiu de coronavirus i tenir tant les treballadores com els residents confinats des de fa uns dies, les persones que hi són es troben en situació de risc per la seva edat.

Un cop controlats els habitatges buits i en el cas que algunes persones de fora de Sant Llorenç els ocupessin, el consistori assegura que es prendran les mesures pertinents per denunciar aquest fet a les autoritats, ja que tenen la intenció de tallar d'arrel aquesta problemàtica.

«De moment estem controlant el tema, però si continua venint gent de fora es podria convertir en un problema», afirma l'alcalde, Francesc Riu, que assegura que creu que no caldrà arribar a denunciar ja que «per això hem fet l'avís, perquè la gent en sigui conscient». Riu destaca també que «la gent que té familiars aquí no estan venint malgrat que en el seu cas seria més lògic. Són responsables respecte al que pot arribar a passar si venen a Sant Llorenç».

Aquesta iniciativa es complementa amb els controls policials que ja s'estan realitzant a les car-reteres d'arreu de Catalunya. El consistori piteu ha demanat a Mossos, Guàrdia Civil i també a la Generalitat de Catalunya que s'intensifiquin els controls policials, especialment durant aquesta Setmana Santa, per evitar que arribin més persones al municipi, i Francesc Riu assegura que la resposta ha estat sempre positiva en aquest sentit.

En un comunicat de l'Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys en el qual s'informava d'aquesta mesura, el consistori va voler «agrair molt sincerament el comportament exemplar de la nostra població, estan sent dies difícils per a tots nosaltres», i va animar la gent a «continuar amb la bona conducta».