El Govern celebrarà un consell executiu extraordinari aquest diumenge a la tarda per aprovar un pla de mesures per "protegir els ciutadans" davant l'aixecament del confinament total del govern espanyol. El president del Govern, Quim Torra, ha dit que les mesures seran d'obligat compliment i que abordaran diferents dimensions, des del control sanitari, la coresponsabilitat de la ciutadania, el control de les aglomeracions o les dirigides a col·lectius vulnerables. En una roda de premsa telemàtica, després de participar en la reunió de presidents autonòmics per videoconferència, Torra ha expressat que impulsen el pla perquè no poden quedar-se de "braços plegats", però que encara té "esperança" que el president, Pedro Sánchez, "rectifiqui".

El president de la Generalitat ha apel·lat a la responsabilitat de les empreses perquè si no poden mantenir les mesures de seguretat per a prevenir contagis no treballin. "Malauradament no tenim competències i no podem donar-li aquesta seguretat jurídica", ha lamentat Torra, que ha dit que els treballadors es veuen "obligats" a anar al seu lloc de feina i que cal que la Generalitat els "protegeixi".

Torra ha explicat que ha intercanviat força missatges amb Sánchez, també amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, però també amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè creu que és necessària "la implicació dels comuns per evitar la màxima mobilitat d'anada al treball a Catalunya". De fet, el president ha fet referència a la presumpta divisió d'opinions en el si del govern espanyol, entre PSOE i Podem, per mantenir el confinament total.

Torra, que aquest diumenge al matí havia insistit per carta a Sánchez que allargui el confinament total i que mostri els informes científics per haver pres aquesta decisió, ha explicat que durant la reunió el president espanyol tampoc ha donat les dades, i que tampoc s'ha compromès a facilitar-les en les properes hores.

El president de l'executiu català ha denunciat que és una "irresponsabilitat" i una "temeritat" relaxar el confinament perquè es fa "sense garanties, sense tests massius" i amb un "risc de rebrot", i que comunitats com Castellà i Lleó també han expressat que cal el confinament total.

D'altra banda, ha demanat ser "cauts" quan es parli de desconfinament. Ha dit que fa falta "temps" per fer un "bon pla" per tornar a la normalitat i que no es pot fixar cap data. Quan s'hagi de fer, ha afegit, haurà de ser "gradual, territorialitzat, amb franges d'edat". L'endemà que el Departament de Salut, de la mà de la consellera Alba Vergés, presentés les fases en què s'hauria de fer, Torra ha dit que el Govern treballa amb un "esborrany" i que s'acabarà de treballar perquè el "desconfinament" surti "a la primera". Per tot plegat, demana que cal dues setmanes més en què tots els ciutadans, excepte els que treballen en sectors essencials, es quedin a casa.