El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida als partits i presidents autonòmics per fer una "desescalada de la tensió política" i acabar amb "l'espectacle de polítics barallant-se". En una compareixença des de la Moncloa, Sánchez ha garantit que els Pactes de la Moncloa que promou no suposaran un intent de recentralització de competències i s'ha compromès a deixar enrere "els retrets, les paraules gruixudes i el llenguatge agressiu" per treballar per la "unitat" en un pla de "reconstrucció econòmica i social". El president espanyol ha insistit que "el confinament continua" i que dilluns només acaba "la hivernació econòmica".

Sánchez ha negat divisions dins del seu govern sobre la fi del confinament total, i ha dit que treballen amb "unitat d'acció total". En aquest sentit, i davant de les crítiques de la Generalitat, que s'ha queixat de no haver vist cap informe tècnic que avali la decisió, Sánchez ha insistit que la fi de la hivernació dels sectors no essencials s'ha adoptat d'acord amb el comitè científic.

De fet, segons Sánchez, el confinament decretat amb l'estat d'alarma ja té "resultats" amb la disminució dels contagis i la menor "càrrega de les UCI", i els efectes de l'aturada total de l'economia dels últims dies "s'haurien de començar a notar a mitjans de la setmana que ve".

"No és una victòria, ni molt menys, encara estem lluny del moment en què recuperarem una nova normalitat", ha afirmat el president espanyol, que ha insistit que encara cal seguir "combatent".

Sánchez també ha dit que Espanya fa front a un "repte sanitari però també econòmic i social". "La resposta exigeix combinar mesures per evitar els contagis i, alhora, la paràlisi i el col·lapse de l'economia i els efectes nocius per a la feina", ha afirmat el president espanyol.

"Quan guanyem la guerra, que ho farem, necessitarem totes les forces polítiques, institucionals i socials per vèncer a la postguerra", ha remarcat, afirmant que vol convocar per la setmana vinent la primera reunió del que ha anomenat uns nous Pactes de la Moncloa.

Sánchez ha assegurat que "en els propers dies" citarà a "totes les forces polítiques, també agents socials, empresaris i sindicats, al conjunt de les comunitats autònomes i ajuntaments".

Segons el president espanyol, cal "inspirar-se" en la generació de la transició democràtica per "treballar en l'acord". "Tots sabem que el problema és infinitament major que qualsevol altre, és un repte immens, descomunal", ha dit.

En aquest sentit, ha demanat "l'aportació de tothom" perquè "la potència destructiva del virus no distingeix de territoris, i el virus no escull països pel color del govern". "És una guerra total que ens implica a tots, i cal una resposta comuna i única, tant en el marc nacional, com en l'europeu i global", ha insistit.