La xifra de morts per coronavirus a Espanya baixa fins a les 517 morts en 24 hores i l'estat espanyol ja acumula 17.489 defuncions. Es tracta de la xifra més baixa des del 24 de març, quan se'n van registrar 514 i aquest dissabte, amb 510. Se situa també entre les registrades el 17 de març (amb 491 decessos) i el 18 de març (598). El govern central assegura que s'ha arribat al pic d'infectats i que ara l'objectiu és «doblegar la corba».

El nombre de casos confirmats puja fins als 169.496, 3.477 més que aquest diumenge, però els curats ja sumen 64.727, 2.336 més que fa un dia. Per comunitats, la més afectada continua essent Madrid amb 47.146 del total de casos i 6.423 morts. En aquesta comunitat, s'han curat 25.385 persones des que va començar la pandèmia. La segueix Catalunya amb 34.726 casos confirmats, 3.538 defuncions i 15.602 curats. Castella-la Manxa té 14.054 confirmats, 1.626 morts i 2.532 altes mèdiques. La quarta comunitat més afectada és Castella i Lleó, amb 12.628 casos i 1.263 morts per la covid-19. Quant a la gent ingressada a les UCI, el Ministeri de Sanitat continua sense facilitar el global d'hospitalitzats a l'espera que les comunitats autònomes facilitin de manera homogènia els casos acumulats des que va començar la pandèmia.

La cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, María José Sierra, assegura que les dades continuen confirmant la tendència a la baixa dels darrers dies. Sierra ha insistit que cal esperar uns dies perquè les xifres es "consolidin", tenint en compte especialment que ha passat el cap de setmana, però que sembla que es confirma la tendència "descendent".

Illa diu que Espanya ja ha arribat al pic de casos de coronavirus

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, afirma que les dades d'aquest dilluns confirmen que l'Estat espanyol ja ha arribat al pic de casos de coronavirus i que s'ha superat la "primera etapa". Segons el ministre de Sanitat, Espanya ja està en una "segona fase" en la qual l'objectiu d'aquesta setmana ja és "doblegar la corba". En roda de premsa des de la Moncloa aquest migdia, Illa ha remarcat que, encara que s' hagi reprès l'activitat econòmica en certs sectors, Espanya segueix en "fase de confinament" i encara no s'ha iniciat "cap procés de desescalada". "L'objectiu és seguir combatent per doblegar la corba del virus amb les mesures de confinament", ha apuntat, i ha dit que els desplaçaments segueixen restringits.

D'altra banda, Illa ha explicat que aquesta reunió mantindrà una reunió amb els consellers de Sanitat de les Comunitats Autònomes i ha afirmat que el govern espanyol vol "reforçar la coordinació" i la comunicació amb les autonomies.

Desescalada, en "fase d'estudi"

Illa ha explicat que la desescalada està en "fase d'estudi" i encara no té calendari. El ministre ha dit que no descarten cap escenari, tampoc una desescalada diferenciada per territoris: "Estem estudiant diverses opcions". El ministre de Sanitat ha explicat que ho faran en col·laboració amb les autonomies i ha dit que cadascuna designarà un responsable per abordar la desescalada amb el govern espanyol.

Aquesta setmana establiran els mecanismes de treball per treballar "de la forma més consensuada possible". Illa ha avisat que la desescalada implicarà "una nova normalitat" i caldrà aprendre a relacionar-se "d'una forma diferent".

Focus de contagis

Illa ha afirmat que les autoritats sanitàries creuen que actualment els focus de contagi són els domicilis i les residències d'avis. Els domicilis són un "focus important" i ha recomanat aïllar-se si es tenen símptomes. També ha citat com a centres de contagi altres llocs on hi ha circulació de persones i ha remarcat la importància de la higiene i de mantenir les distàncies, d'almenys un metre.

Amb relació a les residències d'avis, Illa ha dit que segueixen requerint informació addicional sobre les defuncions a aquests centres a les Comunitats Autònomes. El ministre ha afirmat que la donaran a conèixer quan la tinguin tota i l'hagin pogut analitzar.

Estudi estadístic

Pel que fa a l'estudi estadístic per determinar quantes persones han passat la malaltia, Illa ha dit que els tests a les 60.000 persones començaran "en els pròxims dies". El ministre de Sanitat ha explicat que s'està "ultimant l'operatiu logístic". Illa ha esperat tenir dades en dues o tres setmanes.

800.000 tests

Illa ha estimat que s'haurien fet ja uns 800.000 tests a Espanya. Són uns 20.000 diaris. El ministre de Sanitat ha remarcat que cal seguir ampliant el nombre de proves PCR que es fan i ha dit que en els pròxims dies podran donar notícies de l'ampliació de la capacitat per fer test.