Seat prepara un segon ERTO que pot afectar uns 11.000 treballadors, segons fonts sindicals i de l'empresa. Aquest segon expedient s'aplicarà un cop es reprengui la producció de cotxes, prevista inicialment per al 27 de maig, tot i que és una data que l'empresa encara no té tancada.

A diferència de l'ERTO que està en vigor actualment, i que és per causa de força major, el proper serà per raons organitzatives. L'expedient afectarà al personal de producció perquè les mesures de prevenció i protecció que caldrà aplicar pels protocols contra el coronavirus dificultaran arribar als nivells de fabricació habituals a la planta de Martorell. Empresa i sindicats tenen previst començar a negociar l'ERTO dilluns.

La direcció de SEAT ha comunicat als sindicats els seus plans per negociar un segon ERTO aquest divendres. El motiu, segons ha dit l'empresa, és que «mentre que les mesures acordades de prevenció i protecció per vetllar per la salut dels empleats estiguin en vigor, no es podran recuperar els nivells de producció previs a la crisi de la covid-19». L'automobilística diu que l'ERTO s'aplicarà «de forma gradual» i amb les mateixes condicions econòmiques que l'actual, és a dir, complementant la prestació de desocupació fins al 80% del sou de cada empleat.

La xifra d'afectats per la suspensió temporal de contracte s'anirà reduint «a mesura que s'incrementi el volum de producció», amb una durada màxima de l'ERTO de vuit setmanes.

En un comunicat conjunt, els sindicats CCOO i UGT, han reclamat que el començament de l'activitat sigui més enllà del 27 d'abril per garantir la implementació de les mesures destinades a protegir la salut de la plantilla. Els sindicats han exigit que es tingui en compte a l'hora de decidir com es realitzarà la tornada a l'activitat quins treballadors tenen fills menors de 14 anys a càrrec seu, ja que les escoles estaran tancades un cop torni a obrir Seat.

L'empresa ha explicat als sindicats que l'ERTO pot afectar 11.061 persones del personal directe de producció, del personal indirecte i de l'administratiu vinculat a la producció dels centres deMartorell, Zona Franca i als centres de components i recanvis.

CCOO i UGT demanen que les persones més grans de 53 anys i les que no tinguin cotitzacions necessàries per tenir dret a atur no entrin a l'ERTO, ja que no podran acollir-se a les mesures excepcionals decretades pels expedients de força major.