Canvi de parer de la Moncloa: els menors de fins a 14 anys sí que podran sortir a passejar acompanyats d'un adult i no només a fer les activitats previstes al decret d'alarma -comprar, anar a la farmàcia o al banc-, tal com havia anunciat la portaveu del Govern espanyol al migdia. Ha estat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, l'encarregar de fer pública la rectificació que permetrà que, a partir d'aquest diumenge 26, els nens i nenes puguin sortir de casa no només per acompanyar els adults a realitzar tasques essencials.

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat demanar al Congrés el vistiplau a aquesta mesura -en el marc de la pròrroga de l'estat d'alarma- que primer contemplava que els nens puguin començar a sortir en les mateixes condicions que els adults. La ministra portaveu, Maria Jesús Montero, no ha concretat si hauran de ser en passejos curts -com s'ha apuntat en les últimes hores- o si hauran d'utilitzar mascaretes. Montero ha apel·lat a la responsabilitat dels adults perquè els menors "compleixin les recomanacions".

"Es tracta d'un alleujament parcial del confinament però la prioritat és evitar un hipotètic retrocés", ha insistit la ministra. En aquest sentit, ha recordat que la majoria dels infants fa més de cinc setmanes que estan a casa seva i que, per tant, la possibilitat que contagiïn és "baixa".

Ja al vespre, Illa ha anunciat el canvi de parer del 'executiu i ha precisat que "fer passejos" és "fer passejos" i que en els propers dies es regularan les condicions d'aquests, com la ditancia o el temps màxim. "Aquest és un Govern que escolta. El cap de setmana emetré una instrucció perquè els menors de 14 anys puguin fer passejades", ha assegurat, afegint que, si s'aprova demà l'ampliació del decret d'alarma, aquesta mesura d'"alleujament" es podrà fer efectiva des del mateix diumenge 26 d'abril.

Els adolescents de 15 a 18 anys podran sortir sense acompanyament com fins ara

Durant la mateixa compareixença del migdia de Montero, la ministra ha concretat que la mesura "d'alleujament" que s'inclourà a la pròrroga de l'estat d'alarma només afecta els infants de menys de 14 anys perquè els majors ja gaudien d'aquesta possibilitat. En aquest sentit, ha dit que "un nen de 4 o 5 anys no pot anar a comprar el pa sol però els de 15 o 16 anys ja ho han estat fent i, per tant, ho podran seguir fent sense inconvenients".

Montero ha remarcat que cal responsabilitat i que els infants hauran d'anar acompanyats pels adults amb qui conviuen. En qualsevol cas, ha negat que es pugui sortir a l'exterior per fer passejades sense justificar.

D'altra banda, ha negat que hi hagi "contradiccions" entre el que ella ha anunciat aquest dimarts i el que va anunciar dissabte el president Pedro Sánchez sobre la possibilitat que els nens poguessin sortir a passejar. "Va parlar de respirar una mica millor: es referia a abandonar el seu domicili després de la quinta setmana de confinament", ha afegit.

Sobre la gent gran, la ministra ha dit que ja poden sortir de casa seva per fer les activitats permeses al decret d'estat d'alarma i ho podran seguir fent. "És diferent dels menors que ara no podien fer-ho".