El teletreball tindrà «caràcter preferent» dos mesos més i s'amplia per al mateix període la possibilitat d'adaptar l'horari i de reduir la jornada laboral per cuidar persones dependents. Són algunes de les 30 mesures que inclou el paquet econòmic i laboral que l'executiu de Pedro Sánchez va aprovar ahir.

Entre altres novetats, a partir d'ara també es permetrà que empreses de serveis essencials puguin fer expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major a personal no imprescindible.

L'Estat també donarà accés a la prestació d'atur a persones que hagin estat acomiadades durant el període de prova des del 9 de març i a aquelles que, a partir de l'1 de març, hagin renunciat a la seva feina per una altra oferta laboral en ferm que hagi decaigut.

Les noves mesures del Govern central arriben quan a Catalunya els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) ja s'han situat aquest dimarts en els 680.340.

Un total de 92.770 empreses han presentat un ERTO a la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, l'autoritat laboral competent a Catalunya, segons les últimes dades del departament.

Els ERTO per força major representen el 94,6% del total i afecten el 87% dels treballadors, als quals s'ha suspès temporalment el contracte i passen a cobrar l'atur.

Barcelona és la província amb més expedients temporals, amb un total de 67.532, que afecten 534.302 treballadors.

D'altra banda, l'atur ha pujat durant els primers vint dies d'abril en més de 185.000 persones i el nombre de persones a l'atur, des que va començar la pandèmia, ja suma més de 3,7 milions.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va explicar ahir durant la seva compareixença al Congrés que des del 12 de març passat la xifra s'ha incrementat en més de 400.000 persones i que ho ha fet en dues etapes.