El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat l'exalcalde de Sallent i exportaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a la Diputació de Barcelona Jordi Moltó, juntament amb els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macías, per presumpte blanqueig de capitals procedents de les comissions il·legals i donacions suposadament cobrades pel partit en el cas conegut com del 3%.

A la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 ha acordat obrir peça separada, denominada Donacions Blanqueig, dins de la causa del suposat finançament irregular de CDC per investigar aquests exconsellers i vuit persones més, entre les quals hi ha altres exdirigents del partit.

A més de Jané, Rigau, Puig, Macías i Moltó, s'imputa el que va ser dirigent de CDC Marc Guerrero; Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar (la Selva); Glòria Renom, exdiputada convergent al Parlament; Eduard Freixedes, exregidor de CiU a Barcelona durant el mandat de Xavier Trias; Carles Flamerich, expresident del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat); Montserrat Candini, exdirigent del PDeCat; i Víctor Vila, expresident de Fòrum Barcelona.

El jutge De la Mata considera que donacions que van fer al partit van ser «actes d'aflorament de diners» procedents de l'«estructura de finançament il·legal» de CDC. Els citarà a declarar a l'Audiència Nacional pròximament, «una vegada considerades les especials circumstàncies sanitàries en què actualment es troba el país» per la pandèmia de coronavirus.

El magistrat resumeix a la interlocutòria tota la investigació realitzada fins ara en el cas del 3%, en la qual s'ha revelat l'«existència d'un finançament il·legal» a CDC a partir de la recepció de grans quantitats de diners en efectiu per part d'alts càrrecs del partit, de connivència amb càrrecs públics de Catalunya i amb diferents empresaris, «per finançar il·legalment» la formació. Una estructura sostinguda en el temps i «amb un perfecte desplegament territorial i institucional».

D'acord amb allò investigat, des de CDC, afegeix el jutge, «diferents alts càrrecs duien a terme un control exhaustiu de les licitacions d'obra pública i serveis concursats per diferents administracions de l'àmbit territorial català, totes sota l'esfera de poder d'aquest partit, i influïen en els seus responsables per aconseguir que anessin adjudicades a les empreses connivents o associades a aquest pacte criminal».

En alguns dels casos, «les autoritats d'aquestes administracions, d'acord amb els responsables del partit polític CDC i seguint les seves indicacions, van alterar tot tipus de concursos públics amb la finalitat de dirigir-los cap a les empreses dels empresaris conniventes», explica la resolució.

Pagaments corruptes

En una altra línia de suposat finançament irregular, «també han existit múltiples empresaris que, sistemàticament, es van concertar amb alts càrrecs de CDC per a pagaments encoberts al partit sota l'aparença de donacions a través de les fundacions vinculades al partit», que són, Catdem i Fundació Fòrum Barcelona.

Segons De la Mata, aquests «pagaments corruptes» es realitzaven de vegades a canvi d'adjudicacions concretes de concursos públics, i alteraven, en perjudici dels interessos públics, els processos de contractació.