"És absurd que el desconfinament del país es faci a 600 quilòmetres de distància". En aquest sentit s'ha expressat el president de la Generalitat, Quim Torra, després del consell executiu extraordinari que s'ha celebrat aquest dissabte. El cap de l'executiu demanarà a Pedro Sánchez durant la reunió de presidents de diumenge poder recuperar les competències de la Generalitat, cosa que permetria gestionar tot el procés de desconfinament des de Catalunya. Per Torra, les decisions que tolerin un aixecament progressiu del confinament s'han de prendre "des del territori". El president espera que els grups de l'oposició que ahir en l'aprovació dels pressupostos al Parlament van estendre la mà per fer front a la crisi sanitària ara li donin suport.

En el consell executiu d'aquest dissabte, el govern català ha donat el vistiplau al seu propi pla de desconfinament i de tornada a la nova normalitat. En aquest sentit, el president Quim Torra ha assenyalat que com que la "centralització" durant el confinament "no ha funcionat", ara no renuncien a recuperar les competències per poder gestionar millor el desconfinament.

"La millor decisió és la que es pren prop dels ciutadans", ha destacat Quim Torra. En el cas de Catalunya, concretament, ho volen fer des de les àrees bàsiques de Salut, ja que proporcionen uns indicadors "molt més acurats" per poder prendre decisions. Durant el confinament, "el govern espanyol no ens ha escoltat". O si ho ha fet, ha matisat, "ha estat quinze dies més tard". Torra també ha recriminat a Sánchez que durant aquests dies també s'ha vist com la centralització no ha estat efectiva "ni en la compra de material ni en la seva distribució".

En la reunió de presidents autonòmics d'aquest diumenge, per poder recuperar les competències, Torra exposarà a Sánchez tres maneres per poder-ho fer. La primera és aixecar l'estat d'alarma a tot l'Estat, mentre que la segona seria mantenir l'estat d'alarma només en alguns territoris, però aquells que ho desitgin puguin recuperar les competències . La tercera opció seria modificar el decret l'estat d'alarma en el seu punt quart perquè l'autoritat competent en la gestió retorni a Catalunya. D'aquesta manera, tant Torra com els consellers de Salut i Interior quedarien habilitats per poder dictar ordres.

D'altra banda, el president Torra ha demanat "lleialtat" a l'oposició -tant al Govern com a la institució- perquè li facin costat en la petició a Sánchez de recuperar les competències. El cap de l'executiu ha recordat que ara és l'hora que les "bones paraules" dels grups de l'oposició divendres durant l'aprovació dels pressupostos a la cambra catalana passin als fets. El president també espera que els alcaldes li donin suport perquè serà amb ells i amb les administracions del territori amb qui s'aniran decidint les mesures de desconfinament.

Segons Torra, el president no ha comentat la seva intenció de recuperar les competències amb cap altre president autonòmic, però espera que "més d'un també es faci seva la proposta" i li doni suport.

El pla de desconfinament que defensa Torra i que ha de portar els catalans a la transició cap a la "nova normalitat" està avalat pel doctor Oriol Mitjà i una vintena llarga d'experts sanitaris del sistema de Salut de Catalunya. Consta de diferents etapes i graus de desconfinament, també diferenciades per sectors o llocs de residència, a més de tenir present l'objectiu de desestressar el sistema sanitari català. En cap cas, però, es marca cap data per al seu desenvolupament. Pel que fa al controvertit passaport d'immunitat, el pla català no el deixa de banda, però sí es mostra a l'espera de veure què fan altres països a nivell internacional per prendre una decisió.

Text