Centres d'atenció primària (CAP) específics per a pacients amb símptomes compatibles amb la covid-19 o mantenir un doble circuit com es fa ara als equipaments de salut. Són dues de les propostes que els experts de Sanitat plantegen, segons ha explicat aquest diumenge el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Els experts han lliurat un document amb recomanacions sanitàries per a l'estratègia de transició. També plantegen possibles cribratges de pacients a l'entrada de CAP i hospitals i demanen estocs d'equips de protecció individual (EPI) per a eventuals rebrots, així com suport als professionals sanitaris, sotmesos a un "període d'estrés físic i psicològic molt important" des de fa setmanes.

Els experts de Sanitat han lliurat un document en què plantegen recomanacions per al procés de transició després de les primeres setmanes de la pandèmia del coronavirus, que ha obligat a confinar la població a casa i ha transformat per complet i en molts pocs dies el sistema sanitari. Simón ha reconegut que controlar per complet l'aparició d'eventuals rebrots en els propers mesos segurament no serà possible però l'objectiu ha de ser minimitzar-los al màxim.Quatre capacitats bàsiques

Els experts fixen quatre capacitats essencials que s'han de garantir per començar el procés de transició. D'entrada, els sistemes sanitaris han de tenir la capacitat assistencial i els recursos suficients per respondre a eventuals brots del virus, tant a nivell hospitalari com de l'atenció primària. En segon lloc, s'han de disposar dels sistemes de vigilància adequats per detectar ràpid casos sospitosos, aïllar-los i fer-ne seguiment, així com dels seus contactes.

També s'ha de tenir la capacitat per diagnosticar aquests casos, amb les proves corresponents, i per últim, garantir que es compleixen les mesures de protecció col·lectiva, com el distanciament entre persones en espais públics i les mesures d'higiene adequada, com el rentat de mans freqüent, entre altres.

Segons ha explicat Simón, el document planteja diverses propostes, que s'hauran de valorar per decidir si s'apliquen o no. Algunes giren entorn sobre com reduir els riscs de contagis en els centres hospitalaris i de primària, amb CAP específics, dobles circuits d'entrada dels pacients o cribratges a les entrades, així com la teleassistència. Algunes d'aquestes mesures ja s'estan implementant en aquesta crisi sanitària, com consultes telefòniques o telemàtiques i circuits separats.Sobre els tests massius: "No estem en aquest moment"

Preguntat pels periodistes sobre proves per detectar el virus i serològiques (que mostren la resposta immunològica), estratègies clau en les properes setmanes, Simón ha tornat a frenar en el seu posicionament realitzar proves massives i indiscriminades en persones que no tenen símptomes. Entre altres motius, ha dit, per les dificultats d'interpretació dels resultats i per la necessitat de tenir processos sanitaris establerts al voltant d'aquests proves, com la capacitat de garantir atenció mèdica adequada si donen positiu i de seguiment dels seus contactes.

"Si les proves no es controlen adequadament, no donaran la informació amb la seguretat amb què es vol rebre i en alguns casos generaran més dubtes", ha advertit el doctor Simón. "Quan hi hagi tests disponibles per fer-se de forma voluntària i en qualsevol lloc, ja es plantejarà aleshores si té sentit fer-los. Sens dubte ara mateix no estem en aquest moment i hem de vigilar", ha afirmat.

El coordinador ha puntualitzat que un altre cas és la realització de tests massius en col·lectius concrets per raons determinades, com poden ser a les residències de gent gran. Simón ja va dir aquest dissabte, preguntat pels tests a empreses i futbolistes, que els tècnics del Ministeri no proposarien fer-ne en persones asimptomàtiques.