La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va exigir ahir la «descentralització» de competències i de la presa de decisions en la fase de desconfinament per la Covid-19 perquè la Generalitat pugui gestionar-la «des de la proximitat i posar al davant els criteris de salut pública».

En unes declaracions en vídeo després de la reunió de l'executiva d'ERC, Marta Vilalta va advertir que si no té lloc la devolució de les competències a la Generalitat, el seu partit «no facilitarà cap altra pròrroga del decret d'estat d'alarma».

Vilalta va mostrar-se molt crítica amb la manera com el Govern espanyol ha aplicat l'estat d'alarma perquè, segons va dir, «lluny de treballar per aconseguir la col·laboració amb la Generalitat, el que ha fet és la imposició en tot moment».

Aquesta manera d'actuar, recalca Vilalta en les seves declaracions, ha anat en detriment d'una gestió pública eficient i eficaç. «Només hem vist -lamenta la portaveu republicana- recentralització, intervenció i abús de dret i de poder», va afirmar.

Segons Vilalta, «l'exemple més flagrant» del que denuncia ERC «és la centralització de la compra i distribució del material sanitari, amb tots els efectes nefastos que ha comportat».

«Aquesta manera de gestionar s'ha d'acabar, perquè la situació és prou complexa i greu per fer-ho d'una altra manera», va considerar la republicana.

És per això, que ERC reclama que «totes les decisions que s'adoptin i que ens afectin siguin decidides des de Catalunya, des del Govern de la Generalitat, des de la proximitat, posant per davant els criteris de salut pública, i amb coneixement de causa sobre la realitat».

La portaveu republicana va incidir en com la Generalitat ja ha liderat en alguns moments les propostes «avançant-se a la presa de decisions» del Govern central, per exemple, «en el criteri de publicació de les dades d'afectats, o en la planificació de la estratègia de desconfinament».