El Govern aprovarà avui una ajuda única de 200 euros per als treballadors afectats per un ERTO, els que han vist extingir els seus contractes temporals i els autònoms sense activitat a causa de l'impacte de la Covid-19, sempre que tinguin càrregues familiars, una mesura que creu que arribarà a cent mil famílies.

L'executiu català dotarà amb 20 milions d'euros aquesta ajuda extraordinària amb la qual vol pal·liar la vulnerabilitat econòmica en què es troben moltes famílies com a conseqüència del coronavirus i que està pensada per cobrir necessitats bàsiques, d'alimentació, farmàcia i subministraments bàsics.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies va explicar, en un comunicat, que podran accedir a l'ajut els treballadors que hagin vist reduir-se els seus ingressos en, almenys, el 30% com a conseqüència d'un Expedient de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) per força major o bé aquells als quals no se'ls ha renovat el contracte degut també a la crisi sanitària.

Els autònoms que hagin hagut de suspendre la seva activitat per la Covid-19 també podran rebre aquest ajut. En tots els casos, els ingressos de la persona sol·licitant i de tota la unitat familiar durant l'estat d'alarma han d'haver caigut més del 30% respecte als seus ingressos mensuals del febrer passat i, a més, al març i l'abril del 2020 han d'haver percebut una mitjana inferior als 2.098,37 euros bruts.

Treball considera que es podran acollir a aquest ajut unes cent mil famílies, de manera que calcula que els receptors seran unes 300.000 persones. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, va dir que podrien beneficiar-se d'aquesta ajuda extraordinària dels treballadors afectats per un ERTO que no estiguin cobrant encara l'atur i que tinguin falta de liquiditat, així com els autònoms que han patit «dràstiques» caigudes d'ingressos.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va expressar la seva preocupació especial per «la situació de milers de llars que han perdut la feina, encara que sigui de manera temporal, o en les quals els ingressos s'han vist reduïts de manera dràstica». «Amb aquesta ajuda d'emergència intentem pal·liar la situació de necessitat material i de vulnerabilitat d'aquestes famílies fins que arribi la prestació», va dir. L'ajuda serà compatible amb la percepció de qualsevol altra paga o prestació concedida per altres administracions, ens públics o privats, i el departament ha previst una fórmula de tramitació ràpida: es farà online, es resoldrà en una setmana i es cobrarà la setmana següent per transferència bancària.