El Consell de Ministres va aprovar ahir un pla de desconfinament de quatre fases que arrencarà el 4 de maig i que durarà fins a final de juny, quan es preveu entrar en l'etapa de la «nova normalitat». A partir de l'11 de maig es preveu començar a recuperar parcialment l'activitat econòmica amb l'obertura de comerços i les terrasses dels restaurants. Així ho va anunciar ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença posterior al Consell de Ministres i durant la qual va presentar el «pla per a la transició cap a una nova normalitat». Les mesures s'aplicaran per províncies o illes i s'iniciarà amb la reobertura d'activitats amb cita prèvia i atenció individual, com els restaurants amb menjar per endur-se, que hauran de seguir totes les mesures de sanitat i seguretat.

La desescalada serà «esglaonada, asimètrica i coordinada», de tal manera que les zones territorials avançaran de manera desigual en funció de com hi evolucioni la malaltia de la Covid -19, va explicar Sánchez. A més, per a aquest dissabte 2 de maig es permeten les sortides individuals per fer exercici.

La «fase zero» o de preparació començarà el 4 de maig a tot Espanya amb l'excepció de les illes de Formentera, i Gomera, La Graciosa i El Hierro (Canàries), que ja se situaran en la fase 1.

Dues setmanes per fase

La Generalitat, per la seva banda, ha proposat a l'Estat un pla per distribuir en set franges horàries les sortides de nens, gent gran, esportistes i altres adults per evitar aglomeracions i permetre la sortida a tots els col·lectius. Segons el plantejament que el Govern ha traslladat a l'Estat, entre les 6 i les 8 sortirien els esportistes; l'espai entre les 8 i les 9 es deixaria per a la mobilitat laboral; entre les 9 i les 11 podrien sortir persones grans i discapacitats; entre les 11 i les 13, els nens fins a 5 anys; entre les 13 i les 16 seria per a neteja; entre les 16 i les 18 podrien passejar menors d'entre 6 i 13 anys; els joves fins als 18 ho farien entre les 18 i les 20 hores, així com els adults que no es desplacen fins als seus llocs de treball, i entre les 19 i les 21 tornaria ser per a esportistes.

El pla preveu aquestes franges horàries però no inclou quan podran sortir efectivament persones grans i o els adults que no van a treballar. Dependrà de la realitat epidemiològica.