El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que s'està estudiant prolongar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs) per força major més enllà de la conclusió de l'estat d'alarma i que així s'està abordant en el marc del diàleg social amb els agents socials.

Així ho ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on també ha assenyalat que el teletreball és preferent, almenys, fins a arribar a la fase 3 de la desescalada, que si es compleixen els terminis seria fins a mitjan juny.

L'Executiu ha dissenyat un pla de desconfinament en quatre fases que arrencarà el 4 maig amb la reobertura d'activitats amb cita prèvia i atenció individual, com els restaurants amb menjar per a portar, que hauran de seguir totes les mesures de sanitat i seguretat.

Totes les mesures s'aplicaran per províncies o illes i acabaran d'aplicar-se al final de juny, quan es donarà per recuperada la normalitat.

Cada fase durarà dues setmanes i s'avançarà a la següent etapa si els indicadors sanitaris apunten que és possible continuar. Després es passarà a l'etapa de la "nova normalitat" en la qual continuaran les mesures de control i l'ús de material preventiu.

EPA: IMPACTE SOCIAL I DESIGUALTAT

Sobre les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre coneguts aquest dimarts, Sánchez ha afirmat que l'impacte social i la desigualtat provocada pel coronavirus en els joves, treballadors temporals i dones "és enorme".

Segons Sánchez, l'economia global i també l'economia espanyola entraran en una recessió d'"extraordinària dimensió" i s'exigirà un compromís "molt fort" també per part de la Unió Europea.