Lleuger repunt de la xifra de morts diàries per coronavirus a Espanya amb 281 en les últimes 24 hores per un total de 24.824 víctimes per la pandèmia, segons ha informat aquest Primer de Maig el Ministeri de Sanitat. Ahir dijous van ser 13 morts menys (268), però dimecres la xifra de finats va ser clarament superior (325). El total de positius és de 215.216, amb 1.175 nous contagis en un dia, una xifra inferior a les de dijous (1.309) i dimecres (2.144) i de les més baixes de les darreres setmanes. En paral·lel, ja hi ha 114.678 persones curades de la covid-19, 2.628 de les quals en les darreres 24 hores. Andalusia (624), Madrid (447) i el País Basc (444) són les tres comunitats amb més altes per coronavirus en aquesta darrera jornada.

Pel que fa a ingressos a la UCI, s'han comptabilitzat 84 nous casos arreu de l'Estat en un dia, destacant l'increment sobtat al País Valencià (31), seguit de Madrid (15) i Catalunya (11). En total, 10.860 persones han passat per la UCI per mirar de superar el coronavirus. En paral·lel, el ministeri de Sanitat ha detallat fins a 732 nous hospitalitzats aquest Primer de Maig, per un total de 117.393 en tota la pandèmia. Madrid (217) i Catalunya (167) són les dues comunitats que han sumat més ingressos hospitalaris aquestes darreres 24 hores.

"Seguim en una tendència favorable"

"Seguim en una tendència favorable pel que fa al nombre de víctimes mortals per coronavirus", ha insistit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. "Ens mantenim per segon dia per sota dels 300 morts, i això és una bona notícia en comparació amb setmanes anteriors", ha puntualitzat Simón després de la reunió del comitè tècnic de seguiment diari de la pandèmia de coronavirus. "Una xifra que també ens va marcant clarament la millora de la situació és la de noves altes hospitalàries, amb un increment del 2,5% en comparació amb el dia anterior", ha afegit el coordinador del Ministeri de Sanitat, que ha recordat que països com Estats Units encara reporten de 20.000 a 30.000 nous casos diaris.

"En paral·lel, a dia d'avui els països amb increments més importants són els d'Amèrica Llatina", ha alertat Simón. "I a nivell europeu, tenim set països amb més de 100.000 casos, amb Rússia com l'últim a unir-se", ha valorat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries. "L'evolució a nivell global ens porta tots els països a punts similars. La implantació de mesures de restricció de la mobilitat està ajudant a controlar la pandèmia, però el número de casos és elevat", ha reconegut Simón, que també ha parlat de la 'sorprenent' xifra de 1.247 nous sanitaris infectats a Espanya en les darreres 24 hores, superant els 1.175 nous contagis de pacients.

"Els sanitaris són un grup d'alt interès i s'estan fent proves a molts d'ells, tant serològiques com de PCR. Aquest número no representa nous professionals infectats i no són nous casos", ha assegurat el coordinador del Ministeri de Sanitat. "La persistència del virus pot ser en alguns casos relativament breu, però hi ha pacients que poden mantenir-lo en les mostres fins a tres o quatre setmanes", ha conclòs Simón.