L'assaig clínic per aconseguir un tractament contra el coronavirus liderat pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà ha aconseguit els 3.000 participants, la mostra necessària per generar resultats "amb plena validesa científica". La investigació estudia si un fàrmac com la hidroxicloroquina pot ajudar a reduir els contagis de coronavirus a partir d'un cas positiu, segons la Fundació de Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS). Inicialment, es va preveure que els resultats sobre una primera mostra de 600 participants permetrien una validació inicial de la hipòtesi, però els investigadors han preferit augmentar la mostra a 3.000 abans de fer públiques les conclusions i així llançar "un missatge plenament contrastat".

"Donada la voluntat d'aportar claredat a un escenari d'elevada complexitat es faran públics els resultats finals", s'ha assegurat des de la FLS, que coordinada l'assaig clínic de Mitjà i Clotet. L'estudi s'implementa en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, l'Institut Català de la Salut, el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) i l'Hospital Germans Trias i Pujol. Està aprovat per l'Agència Espanyola del Medicament, i compta també amb l'aval de l'Organització Mundial de la Salut.

Els investigadors agraeixen també les gairebé 80.000 persones i entitats que, a dia d'avui, han aportat més de 2,1 milions d'euros a la campanya de captació de fons #JoEmCorono, que va iniciar-se el passat 18 de març. Consideren que es tracta d'un episodi de generositat col·lectiva sense precedents que, juntament amb les més de 100 iniciatives solidàries actualment en marxa, servirà de base per a seguir investigant les múltiples dimensions relacionades amb el control de la covid-19.