La crisi sanitària ha afectat més de 809.730 treballadors a Catalu-nya que o bé han perdut la feina o bé estan inclosos en un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació, segons estimacions del Govern a partir de les últimes dades d'afiliació a la Seguretat Social.

En una roda de premsa, el secretari de Treball, Josep Ginesta, va valorar ahir l'increment històric de 50.763 aturats a l'abril i va dir que confia a començar a aturar la destrucció d'ocupació al maig tot i les incerteses del desconfinament. Ginesta també va explicar que dilluns el servei estatal d'ocupació havia tramitat 433.804 sol·licituds per cobrar l'atur, cosa que significa que encara no ha reconegut la prestació per a 244.000 treballadors catalans afectats per ERTO.

La dada és superior a la que va donar dilluns el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va xifrar en 150.000 els afectats per ERTO que es poden quedar sense cobrar l'atur aquesta setmana. Afegint-hi els treballadors fixos discontinus que no han estat inclosos en un expedient i les treballadores de la llar que no han pogut sol·licitar una ajuda especial fins a aquesta setmana, Ginesta va dir que el Govern calcula que fins a 300.000 persones es poden quedar sense cobrar el subsidi per desocupació tot i que hi tenen dret aquesta setmana.

Per aquest motiu, el secretari de Treball va reclamar al govern espanyol que «agilitzi al màxim» l'acceptació de prestacions i ha recordat que la major part de trucades que reben els tècnics del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) tenen a veure amb problemes relacionats amb la tramitació del subsidi per desocupació.

L'increment del 12,17% de l'atur al mes d'abril és el més alt registrat en un mes en tota la història. En termes absoluts, no s'ha arribat a la xifra més elevada d'atur registrat que és la de febrer del 2013, quan hi havia 665.000 treballadors sense feina. El mes d'abril, els aturats eren 467.810 a Catalunya.

Ginesta va recordar que el quart mes de l'any acostuma a ser bo per a l'ocupació i va dir que no es registraven augments de l'atur en aquest període des dels anys més durs de la crisi financera. De la mateixa manera, també va explicar que l'increment interanual del 22,59% és el segon augment més alt de la sèrie històrica. «És el segon mes que tenim un creixement interanual de la taxa d'atur», va lamentar.