Ara que moltíssimes empreses, empresaris i treballadors han aconseguit durant més de dos mesos mantenir el ritme constant i vital de l'activitat industrial i comercial, comença a reactivar-se la resta de l'economia. La volta a la normalitat productiva és essencial per al desenvolupament econòmic i social del país. L'experiència dels últims dos mesos ha demostrat l'enorme capacitat que existeix per a adaptar-se als canvis i que la crisi sanitària també ha fomentat la creativitat, la disposició a assumir riscos i l'afany de superació.

La iniciativa #EstoNOtienequePARAR es va crear a mitjan març, poc després de la declaració de l'estat d'alarma. El seu objectiu sempre ha estat secundar, donar visibilitat i reconèixer públicament l'esforç i treball de les empreses, treballadors i empresaris que s'han reinventat o continuen amb la seva activitat durant la fase de confinament, promovent així que l'economia nacional continuï movent-se. Més de 3.000 empreses s'han unit al moviment #EstoNOtienequePARAR des que es va iniciar. Empreses petites, mitjanes i grans, autònoms, treballadors, particulars i empresaris, de diversos sectors i de tots els racons del territori nacional han ajudat al fet que l'economia espanyola no parés de cop després de la detenció del país al començament de la crisi sanitària.

Gràcies a la implicació de tots els mitjans de comunicació, nacionals i locals, les més de 600 notícies publicades de #EstoNOtienequePARAR han arribat a pràcticament tots els racons del país. La web del moviment ha rebut més d'1 milió de pàgines visitades i els seus vídeos s'han reproduït 400.000 vegades en les xarxes socials.

Són molts els exemples que aquesta iniciativa ha posat en relleu. Tots ells estan disponibles al web de la iniciativa. Cada empresa ha aportat el seu granet de sorra; sigui adaptant la seva fàbrica a la producció de productes essencials o donant aliments als quals més ho necessiten.

Clemente González, president del Grup Alibérico i president d'Ifema, considera que la recuperació "serà difícil" i que "el compromís de tots serà clau per a sortir d'aquesta crisi". González comentava fa unes setmanes que "la supervivència de moltes empreses i ocupacions està en joc" i destaca ara la importància de "comunicar a la societat tot el que es fa en pro de l'activitat econòmica i l'ocupació des del coneixement de la realitat".

Alicia Asín, cofundadora i consellera de Libelium, destaca: "És important reinventar-nos i adaptar-nos. Com més aviat millor tornem a la normalitat abans tornarem a reactivar l'economia del país. Les empreses haurem de buscar la manera d'augmentar al màxim la productivitat. Tornarem a la normalitat, però fins llavors hem de mantenir els ànims elevats per a acostumar-nos a aquesta nova situació que ens toca viure",

#EstoNOtienequePARAR també ha recollit iniciatives d'autònoms com José Antonio Sánchez, taxista murcià amb més de 23 anys en el sector. Aquest taxista, com molts altres, ha vist els seus ingressos reduïts gairebé en un 90%, encara així, José Antonio presta servei gratuït a tot el personal sanitari que el necessiti, col·labora en el transport de menjar a centres sanitaris i realitza el repartiment de material de protecció entre residències i comissaries.

Totes les empreses i treballadors coincideixen en la importància de romandre unides i continuar lluitant al costat de tots els seus treballadors. Després de la salut i seguretat de les persones, la màxima prioritat és la recuperació financera del país. El focus ha d'estar posat en l'activació del motor de l'economia, les empreses i els treballadors, ells són la clau per a la superació d'aquesta crisi.

En els pròxims dies la iniciativa #EstoNOtienequePARAR acabarà la seva primera fase i evolucionarà al moviment E-Activa't. Activa't, perquè qui supera la crisi se supera a si mateix. Activa't, perquè activant-te tu, actives tot un país.