Tancat a última hora el suport de Cs -els 10 diputats taronja votaran que sí-, el Govern encapçalat per Pedro Sánchez continua les negociacions contra rellotge per assegurar-se el suport dels set diputats del Partit Nacionalista Basc, amb l'objectiu que la quarta pròrroga de l'estat d'alarma pugui tirar endavant -per majoria simple, amb més vots a favor que en contra-, encara que falli el flanc del Partit Popular.

En aquest sentit, Sánchez insisteix que no hi ha alternativa legal per limitar la mobilitat dels ciutadans i mantenir les mesures econòmiques aprovades, i apel·lant als 88 vots del PP, defensa -i així ho va fer ahir en el ple del Senat- que el que la societat espera és «un acord almenys dels dos grans partits». Durant el ple, Sánchez va respondre a les crítiques del portaveu popular, Javier Maroto, per a qui l'estat d'alarma, argumenta, ha passat de protegir els ciutadans de la Covid-19 a protegir el president. «Ha de deixar d'existir», va etzibar Maroto.

El PNB, amb set diputats al Congrés, per la seva banda, exigeix més autonomia per a les comunitats, i per aquest motiu el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va adoptar un to conciliador: «Reforçarem els mecanismes de cogovernança», va prometre després del Consell de Ministres. Des d'EH Bildu ja s'han posicionat amb l'abstenció dels seus 5 diputats. L'escenari que es dibuixi avui, doncs, dependrà de si Cs i PNB cedeixen en abstenció (que sumarien 22 abstencions juntament amb EH Bildu), un marge suficient perquè Sánchez pugui tirar endavant el decret encara que el PP s'hi confronti amb un «no». Vox, amb 52 escons de l'hemicicle, hi votarà en contra.

Els partits catalans amb representació al Congrés dels Diputats -ERC (13), JxCat (8) i la CUP (2)- s'han posicionat tots en contra de la proposta de Sánchez per pror-rogar per quarta vegada l'estat d'alarma. Els primers a confirmar la negativa van ser els cupaires, que ja van votar en contra en el darrer debat de pròrroga, van criticar la mala gestió del govern i la van qualificar de «digna del pitjor capitalisme».