L'ambaixador de la Xina al Regne Unit, Liu Xiaoming, va dir que els polítics britànics que han demanat una revisió dels vincles entre les dues nacions corren el risc d'enverinar la relació. «El discurs contra la Xina arrisca posar en perill la solidaritat internacional en la lluita contra la pandèmia de coronavirus», va dir en un seminari virtual.

El comentari de l'ambaixador és un advertiment poc dissimulat per als conservadors d'alt rang, inclòs el secretari d'Afers exteriors britànic, Dominic Raab, que va dir el mes passat que la relació amb la Xina no podria ser «l'habitual» després de la crisi del coronavirus. Les crítiques britàniques s'havien enfocat en la falta de transparència de la Xina en informar sobre els primers casos de la malaltia.

«Lamentablement, alguns polítics al Regne Unit s'han mostrat addictes a la mentalitat de la guerra freda en comparar la Xina amb l'ex-Unió Soviètica i instar a una revisió de les relacions entre la Xina i el Regne Unit, i fins i tot fer un comentari a una nova guerra freda», va dir Liu, i va avisar que «si no es controlen, enverinaran l'esforç conjunt entre la Xina i el Regne Unit, i fins i tot la solidaritat internacional just quan més es necessita».

En opinió de Liu, però, aquests parlamentaris «no representen» les opinions del Govern britànic: «Crec que el Govern del Regne Unit i el primer ministre Johnson segueixen compromesos amb una relació més sòlida amb la Xina. Confio que podem treballar amb el Govern del Regne Unit».

Ian Duncan Smith, exlíder del Partit Conservador del primer ministre Boris Johnson, va qualificar els comentaris de Liu de «completament previsibles» i «fora de focus en el qual s'està discutint». «La majoria de les persones al Parlament i al Regne Unit estan profundament preocupades pels termes comercials amb la Xina, com el país va portar el brot i els seus compromisos internacionals», va sostenir Duncan Smith en una entrevista.

Ajuda mútua

Liu Xiaoming va repetir la postura de la Xina que qualsevol comentari sobre el brot està «políticament motivat» i estimulat pel president dels Estats Units, Donald Trump. Algunes persones als mitjans britànics «ballen al so dels polítics i els mitjans estatunidencs», va indicar l'ambaixador xinès. Liu va dir que la crisi mundial de salut pública ha posat en relleu que «ajudar-se mútuament és l'únic camí cap a una victòria final» sobre el coronavirus.