El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha signat una ordre que estableix que només podran entrar a l'Estat per ports i aeroports ciutadans espanyols, residents habituals i persones que acreditin motius laborals. La mesura, publicada al BOE aquest dimarts, afecta també els països de l'Espai Schegen i estarà en vigor fins el 24 de maig, tot i que és ampliable.

S'aplicarà, igual que la quarantena obligatòria, a partir del 15 de maig. Segons l'ordre, queden fora de la restricció treballadors transfrontereres, professionals sanitaris o que tenen cura de persones grans que vinguin a exercir la seva activitat laboral, així com les que acreditin causa de força major. Aquestes limitacions tampoc s'apliquen al transport de mercaderies.

S'assegura la prestació dels serveis de transport marítim i l'activitat pesquera, així com el personal aeronàutic necessari per portar a terme les activitats de transport aeri comercial. Ara bé, aquestes persones hauran de tenir assegurada la immediata continuació del seu viatge.

També queden exceptuades les persones estrangeres acreditades com a membres de missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals assentats a Espanya, sempre que es tracti de desplaçaments vinculats a les seves funcions oficials.

L'ordre també estableix que per evitar recórrer al procediment de denegació d'entrada caldrà la col·laboració amb els operadors de transport de viatgers i amb les autoritats de la resta d'estats membres i associats a l'Espai Schengen.

La mesura es notificarà als estats membres de la UE, a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i al Consell.