La Catalunya Central és una de les tres regions sanitàries catalanes que la Generalitat proposarà fer avançar a la fase 1 dilluns vinent, segons ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés. Les altres dues són Girona i Lleida, mentre que Barcelona i l'àrea metropolitana es quedaria uns dies més en fase 0.

L'última paraula la tindrà el Ministeri de Sanitat, que anunciarà la seva decisió divendres i, en cas de ser afirmativa, suposaria que les comarques centrals avançarien en la desescalada amb set dies de retard respecte al calendari inicialment previst. Cal recordar que aquest dilluns passat, 11 de maç, ja van passar a la fase 1 el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran.

Al Bages i a l'Anoia, la situació general d'afectació de la Covid-19 millora, perquè el nombre de nous casos en les dades generals indiquen que en els darrers set dies només s'han incorporat, aproximadament, el 2,5% més de malalts. Els hospitals estan més descongestionats i retornen a fer la pràctica mèdica que els era habitual abans del terratrèmol de la Covid-19.

El varem que permet que les comarques centrals canviin de fase

Durant la roda de premsa, Vergés ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és "la que es fa servir més com a base" per prendre les decisions del canvi de fase d'una regió sanitària. També es mira la incidència acumulada dels 7 dies per identificar canvis de tendència. "Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país", ha exposat.

La consellera de Salut explica els nous territoris que han proposat perquè passin a la fase 1

La consellera de Salut explica els nous territoris que han proposat perquè passin a la fase 1

A Catalunya Central hi ha una incidència acumulada de 65 en els darrers 14 dies i de 24,9 en els últims 7 dies, a Girona, de 81 i 35,4 respectivament, i a Lleida 48 i 15,4. A Barcelona ciutat aquestes dades serien de 89 i 36, a la Metropolitana Nord de 38 i 16 i a la Metropolitana Sud 55 i 20. Finalment al Camp de Tarragona les xifres són de 18 i 10,5, a les Terres de l'Ebre de 18 i 12,4 i a l'Alt Pirineu i Aran de 29 i 25,3.

La consellera ha assenyalat que aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències. En els darrers dies s'han fet moltes proves a residències que alteren el resultat, indiquen des de Salut. També es té en compte la densitat de població ja que és "rellevant" per analitzar el risc de rebrot d'una zona determinada.

Les dades d'incidència del coronavirus a Catalunya sense tenir en compte les de residències són les següents. L'Alt Pirineu i l'Aran té una taxa d'incidència acumulada per 100.000 habitants en els darrers 7 dies d'1,5 i en els últims 14, de 4,4 i la seva densitat de població per km2 és de 245 habitants; Barcelona ciutat, d'11,7 i 46,4 la incidència acumulada dels últims 7 i 14 dies i una densitat de 30.457 habitants; el Camp de Tarragona, d'1,1 i 4,6 i 1.352; la Catalunya Central, de 7,4 i 21 i 1.186; Girona, de 5 i 15,6 i 1.299; de Lleida, de 4,4 i 13,2 i 444; la Metropolitana Nord, de 6,3 i 20,3 i 5.141; la Metropolitana Sud, de 8,1 i 22,8 i 10.231; les Terres de l'Ebre, de 2,3 i 3,4 i 120.

Què es pot fer a la fase 1?

A continuació, recollim alguns dels canvis en el dia a dia dels ciutadans que entraran en vigor amb el pas de la Catalunya Central a la fase 1.

Trobades amb familiars o amics

A partir de la fase 1 es permet el contacte social per a persones no vulnerables i amb patologies prèvies en grups reduïts, millor en espais oberts, però es permet visitar cases alienes.

Desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària

Es podrà viatjar en cotxe per fer les activitats permeses i podran ocupar el vehicle les persones que visquin juntes. Els moviments, però, queden limitats a la pròpia regió sanitària on es resideix.

Segones residències

Els habitants de les regions sanitàries que passen a la fase 1 es poden desplaçar a les segones residències sempre que estiguin a la seva mateixa regió sanitària.

Transport públic

El transport públic s'elevarà en ciutats segons demanda i en llarga distància seguirà al 30% amb límit del 50% de capacitat.

Hostaleria

Es permet el consum només a les terrasses però limitades al 30% del total de taules, que podran augmentar si els ajuntaments els concedeixen més espai.

Hotels i allotjaments rurals poden obrir sense zones comunes, amb més desinfecció, i sense restauració..

Comerç

Obertura generalitzada excepte grans centres comercials.

Capacitat al 30%, 2 metres entre clients i horari per a més grans de 65 anys.

Mercats, mercats ambulants i venda ambulant poden funcionar al 25% o augment de superfície per distanciar venedors.

Rituals i cultes religiosos

Es pot anar a missa.

Les esglésies i llocs de culte obren només amb un terç de la capacitat.

Vetlles per a un nombre «limitat» de familiars, amb protocols de distància i seguretat.

Cultura

Les biblioteques retornen a la seva activitat, però només per al préstec de llibres.

Tornen a obrir els museus amb limitacions.

L'activitat cultural en recintes tancats es limita a menys de 30 persones i a menys de 200 assegudes a l'aire lliure. Es permeten els rodatges audiovisuals.

Oci i espectacles

En llocs tancats podrà haver-hi espectacles per a menys de 30 persones; a l'aire lliure, menys de 200, sempre amb seients fixos amb separació suficient.

Esports

Obren els centres d'alt rendiment, les lligues professionals passen a l'entrenament de nivell mitjà.

Obren les instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic per a esports sense contacte com l'atletisme o el tennis i també els gimnasos, amb cita prèvia, sense contacte..

Salut i higiene

Les empreses analitzaran les exigències de prevenció de riscos laborals en funció de les diferents activitats.

Mesures de protecció específiques de tots els grups vulnerables davant lesmesures d'alleujament.

Desinfecció de col·legis i universitats.

Perruqueria i estètica

Les perruqueries, salons de bellesa i establiments d'estètica i similars continuen funcionant com la resta de negocis: capacitat al 30%, mesures de seguretat i separació suficient entre clients.

Ensenyament i acadèmies

Els col·legis obren per a la seva desinfecció i comença el treball administratiu, el d'auxiliars i el preparatori dels docents.

Les universitats també es preparen per poder realitzar funcions administratives i de gestió i s'obren els laboratoris universitaris.

Nens

Encara no poden tornar a classe en cap cas i les seves mesures d'alleujament continuen sent les del passeig, esport o altres activitats autoritzades.

Podran veure els seus amics en grups petits.

Joves

Els joves poden començar a desenvolupar les activitats permeses per a la resta.

Podran veure els seus amics i parelles sempre que no estiguin en situació vulnerable o amb patologies prèvies.

Trobades en grups reduïts que poden ser de fins a 10 persones.

Gent gran

En la fase 1 del retorn a la «nova normalitat», les persones grans podran rebre a casa les visites dels seus familiars o amics, sempre que sigui dins del mateix municipi i que no hi hagi risc de contagi o patologies afegides.