Hauran passat dos mesos d'ençà que es van obrir per darrer cop les oficines d'atenció ciutadana del porta a porta. El dilluns 18 de maig, el Consell Comarcal tornarà a repartir les bosses de les diferents fraccions de brossa als 12 municipis del Berguedà on s'aplica el sistema de recollida del porta a porta (Avià, Berga, Puig-reig, Gironella, Casserres, Olvan, Cercs, Vilada, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà i la Pobla de Lillet). El repartiment de bosses es farà en horaris de matí i tarda del 18 al 29 de maig .

Fonts de l'ens comarcal han explicat que en alguns municipis es canviaran les ubicacions de les oficines habituals de repartiment i «es descentralitzen alguns punts per minimitzar desplaçaments i facilitar-hi l'accés». A a partir de l'1 de juny, es retornarà als horaris habituals.

Les oficines d'atenció ciutadana del porta a porta que es van tancar el 16 de març, a causa de la Covid-19, repartien 66.691 bosses a la setmana entre els 12 pobles del porta a porta.

Després de dos mesos de no repartir bosses, a les oficines d'atenció ciutadana un dels principals objectius del Consell «és reduir les cues al mínim possible» i evitar l'aglomeració de persones .

Dilluns 18 s'obriran les oficines d'atenció del porta a porta però només per a la ciutadania. Els comerços i serveis tindran «un mètode específic de repartiment» de les bosses que el Consell preveu donar a conèixer properament.

Fonts de l'ens comarcal han fet una crida perquè no es vagi a les oficines «si no és estrictament necessari» per evitar aglomeracions i cues. Per això, i a diferència del que passa normalment, es podran recollir bosses d'altres persones (familiars o veïns) «però cal portar noms, cognoms, adreça i telèfon». Fonts de l'ens comarcal han informat que, «si cal, una estona abans del tancament del punt els responsables informaran les persones que hi hagi a la cua de quina serà l'última de ser atesa i evitar així que es continuï formant una cua més llarga».

Les mesures de seguretat «seran molt exigents». Per exemple, els usuaris hauran de dur mascareta quan vagin a buscar les bosses. A més s'hauran de desinfectar les mans en entrar i sortir dels locals on es reparteixin.

Les treballadores del servei tindran equips de protecció individual formats per mascareta, guants, gel desinfectant, draps de neteja i mampara de separació de metacrilat, segons ha informat el Consell del Berguedà. Hi haurà gel hidroalcohòlic disponible a cada punt. «Les distàncies de seguretat també s'hauran de seguir de manera estricta», han indicat fonts del Consell.

D'altra banda, l'Ajuntament d'Olvan ha optat perquè «la ciutadania vagi a les oficines només amb cita prèvia», de manera que qualsevol persona que vulgui anar als punts d'Olvan i Cal Rosal, durant la segona quinzena de maig, ha de trucar al telèfon de l'Ajuntament. En els altres casos no hi ha cita prèvia.

Entre el 14 d'octubre i el 4 de novembre del 2018, 12 municipis de la comarca van estrenar el model de recollida de la brossa amb el sistema del porta a porta. A final del 2019 l'índex de reciclatge era del 83%. Al conjunt dels 31 municipis era del 64%.