La pandèmia del coronavirus ha causat la mort de milers de persones arreu del país i un dels epicentres de la mortalitat han estat les residències de gent gran. La gestió dels geriàtrics- amb una gran concentració de població vulnerable- per part de la Generalitat ha estat criticada en diverses ocasions els darrers mesos. La regulació per part del departament d'Afers Socials, que no comptabilitzava les defuncions a les residències i que es va acabar derivant a Salut, així com la manca de recursos i material de protecció a la qual s'han enfrontat els treballadors de les residències, i les nombroses manques de transparència, han provocat l'obertura per part de la Fiscalia d'una trentena de diligències penals contra residències arreu de Catalunya.

Per aquest motiu, un grup de persones afectades per la pandèmia i agrupades en la plataforma Afectats Coronavirus ha anunciat que demandarà la Generalitat per la seva responsabilitat patrimonial en la gestió de les residències de gent gran durant la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Aquesta podria ser la primera d'altres accions legals contra administracions i residències de gent gran. La plataforma, que es va presentar ahir, va sorgir a Andalusia al voltant d'una pàgina web per resoldre dubtes del coronavirus.

El primer cas que estan treballant és el de la mort per la pandèmia d'una dona en una residència de Barcelona. Ángel Juárez, de Tarragona, que és fill de la víctima, també és un dels portaveus de l'entitat i reclama «dignitat i justícia: és una denúncia complexa perquè hi ha molts centres privats o concertats. Però estem parlant de moltes vides humanes, no són números». Juárez assegura que «cal anar fins al rerefons de tot plegat per saber què ha fallat i per què. Això no es pot tornar a repetir. No es pot deixar morir les persones d'aquesta manera».

La responsabilitat patrimonial és l'exigència per part del ciutadà a l'administració competent perquè rescabali els danys patrimonials ocasionats per acció o omissió de les administracions públiques. «Més que una demanda seria una reclamació, perquè abans de demanar responsabilitat patrimonial s'ha de presentar una reclamació en via administrativa», explica Juan Miguel, del despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo, que ofereix orientació jurídica a la plataforma «de manera altruista».

Aquesta plataforma, iniciada per un grup de juristes andalusos amb la finalitat d'informar i resoldre dubtes sobre la Covid-19, també posa a disposició dels usuaris un correu -info@afectadoscoronavirus.org- a través del qual es poden posar en contacte per a dubtes jurídics relacionats amb la pandèmia.