El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejos o esport en la fase 2 de la desescalada però les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com la gent gran. Així ho ha insinuat el ministre Salvador Illa a preguntes del PNB al Congrés i ho ha confirmat el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, durant la roda de premsa d'aquest dijous. Simón ha dit que la mesura es concretarà en una ordre ministerial i que possiblement siguin les CCAA o els ajuntaments els que defineixin en quins horaris s'han de fer. "Són decisions més complicades del que sembla", ha dit Simón.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries també ha afirmat que l'equip tècnic que s'encarrega de decidir els canvis de fase no es deixa influir ni per "pressions externes", ni "percepcions" o "situacions personals" a l'hora de prendre decisions. "Crec que estem sent el més objectius possible", ha dit Simón. En relació a una pregunta sobre fotografies d'aglomeracions a la platja de Barcelona, Simón ha dit que no els "agrada veure-les". "Són situacions que poden generar una certa sospita que no hi ha una consciència clara de la població sobre els riscos als quals estem exposats", ha dit.

Malgrat això, ha insistit que la decisió sobre passar a la fase 1 de Barcelona i la seva àrea metropolitana no es basarà en "una situació que no sabem si pot ser generalitzada o no".

El turisme

En relació a l'arribada de turistes aquest estiu, Simón ha dit que el sistema sanitari s'està preparant perquè "els riscos siguin els menors possibles" però que no hi ha risc "zero". "El sistema que s'ha implementat en les últimes setmanes de control i capacitat de detecció era impensable. D'aquí al juliol s'implementaran més mesures", ha afegit.

Simón també ha dit que el coneixement de la malaltia ha anat evolucionant i que alguns estudis apunten que els factors climàtics podrien tenir alguna incidència en la transmissió i evolució del virus. A més, ha dit que s'han detectat més casos asimptomàtics dels que esperaven inicialment, tot i que encara no tenen clar quin paper juguen en la transmissió de la malaltia.