El Govern ha descartat posar en marxa la fase 2 del programa Orfeu perquè actualment ja es cobreixen «totes les necessitats diagnòstiques» amb la capacitat de fer PCR que té el sistema públic de salut, segons va avançar TV3 i van confirmar a l'ACN fonts del departament de Salut.

Segons aquestes fonts, actualment el sistema sanitari té capacitat per fer entre 14.000 i 15.000 PCR diàries i preveu poder fer-ne fins a 20.000 en les properes setmanes. A més, s'hi han de sumar les proves que es fan en el marc de la fase 1 del programa, que continua en marxa. Fins ara ha fet uns 18.000 tests. El Govern va anunciar aquest programa de cribratge massiu de la població el 7 d'abril i tenia l'objectiu de fer 170.000 proves durant sis setmanes.

Durant la fase 1 del programa Orfeu, s'han activitat les capacitats de diversos centres organitzats en dos nodes de treball. Un d'ells, al Centre de Regulació Genòmica (CRG) del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. I l'altre, al Parc Científic de Barcelona, amb l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG).

Fins ara, el programa ha fet 18.000 PCR i ho ha fet prioritzant cribratges de residents i professionals en centres de convivència obligatòria, com ara residències de gent gran, centres d'hospitalització de salut mental, centres de persones amb diversitat funcional física o intel·lectual, i centres penitenciaris; retorn segur a l'entorn laboral en professionals essencials no sanitaris després d'una baixa mèdica, i suport als circuits de diagnòstic en persones simptomàtiques. Aquesta fase 1 del programa Orfeu continua en curs donant resposta a les necessitats d'aquests col·lectius, segons les fonts de Salut.