El Govern espanyol es planteja sol·licitar autorització al Congrés dels Diputats per establir una sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma que cobreixi tot el procés pendent de desescalada i que s'estendria fins als «últims dies de juny».

Ho va anunciar ahir la vicepresidenta primera de l'executiu, Carmen Calvo, en la compareixença davant la Comissió de la Reconstrucció de la cambra baixa, que busca arribar a pactes d'Estat que afavoreixin la reactivació econòmica i social de país un cop superada la pandèmia. «El nostre país aviat sortirà de l'estat d'alarma. El Govern en aquest moment es planteja, si hi ha majoria suficient per fer-ho, una última pròrroga de l'estat d'alarma que ens permeti acabar el que hem anomenat desescalada, cobrir l'última fase de les quatre establertes d'acord amb els criteris dels experts per poder anar sortint d'una situació que ha tingut punts àlgids importants», va explicar.

L'última pròrroga de l'alarma aprovada pel Congrés dels Diputats s'estén fins al 7 de juny. L'Executiu va intentar ja llavors que aquesta cinquena ampliació de l'alarma cobrís tota la desescalada, però va acceptar limitar-la a 15 dies a petició de Ciutadans, el suport es feia imprescindible per a superar la votació.

Perquè es compleixi la previsió que a finals de juny tots els territoris hagin conclòs la desescalada caldria que les zones que van més endarrerides com la Comunitat de Madrid, Barcelona i la seva àrea metropolitana i la major part de Castella i Lleó, amb les capitals de província incloses, avancessin més ràpid del previst.