El cap del Comandament d'Operacions de la Guàrdia Civil, el tinent general Fernando Santafé, ha deixat de ser el número tres de l'Institut Armat per anar a una altra destinació. El seu lloc, segons va informar ahir el ministeri de l'Interior, l'assumirà el general de Divisió Félix Blázquez.

El general Blázquez era fins ara Autoritat Nacional de Coordinació de les actuacions per afrontar la immigració irregular a la zona de l'estret de Gibraltar, mar d'Alborán i aigües adjacents.

Santafé deixarà de ser número tres de la Guàrdia Civil, una decisió que arriba després de la destitució del coronel Diego Pérez dels Cobos, cap de la Comandància de Madrid, per la polèmica relacionada amb la investigació judicial per la manifestació del 8-M i l'inici del contagi de coronavirus.

Les citades fonts van assenyalar que el canvi de destinació de Santafé «s'ha precipitat», tot i que estava previst, després de la dimissió del director adjunt operatiu (DAO), el tinent general Laurentino Ceña, que tenia previst deixar el càrrec el mes de març, encara que es va paralitzar per la crisi sanitària. La idea era procedir al relleu el 2 de juny.

Després de la destitució de Pérez dels Cobos, dimarts va presentar la dimissió del director adjunt operatiu (el DAO), Laurentino Ceña, que havia participat en les reunions tècniques a la Moncloa al començament de la crisi del coronavirus. Santafé hauria d'haver estat el seu relleu natural si s'hagués respectat l'escalafó, però el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar que el nou DAO serà el general de Divisió Pablo Salas, fins ara cap dels Serveis d'Informació.

El ministre va presentar la destitució de Pérez dels Cobos i el canvi en la cadena de comandament de la Guàrdia Civil com una reestructuració dels càrrecs de confiança, i ho va deslligar de l'informe judicial presentat a la titular del Jutjat 51 de Madrid.