La CatalunyaGirona, l'Alt Penedès i el Garraf passaran a fase 2 a partir de la setmana que ve i se sumen al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran, que ja hi són des de la setmana passada. D'aquesta manera, només l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran en fase 1 mentre que la resta de Catalunya estarà en fase 2.

D'altra banda, les regions sanitàries de Barcelona, l'àrea metropolitana nord i la sud seran una sola regió sanitària a partir de dilluns que ve, 1 de juny. El ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat d'unificar les tres regions i, per tant, estarà permesa la mobilitat entre tots els municipis que les conformen, que es mantindran en fase 1.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, també van anunciar ahir al vespre en roda de premsa que donen llum verda a les peticions de la Generalitat després d'haver mantingut les reunions bilaterals amb les Comunitats Autònomes espanyoles.

Pel que fa a la resta de l'Estat espanyol, passen a fase 2 la comarca d'El Bierzo, a Castella i Lleó; les províncies d'Albacete, Ciudad Real i Toledo, a Castella-la Manxa; les províncies de Màlaga i Granada, a Andalusia, així com tot el País València (Castelló, València i Alacant) i el municipi de Totana, a Múrcia. Les illes de La Gomera, Hierro i la Graciosa passaran a la fase 3. També ho farà l'illa de Formentera, a les Balears.

D'aquesta manera, pràcticament tot l'Estat espanyol -prop del 70% de la població- estarà en fase 2 a excepció de Madrid i algunes zones de Catalunya i gran part de Castella i Lleó.

Finalment, el govern espanyol ha rebutjat que Madrid pugui flexibilitzar algunes mesures en fase 1. «Nosaltres som partidaris de cenyir-nos a allò permès a cada una de les fases», va dir el ministre de Sanitat.

La nova etapa de desescalada elimina les franges horàries per fer esport i passejar

Un gran canvi que implicarà el pas a la fase 2 són les trobades socials, que podran ser de 15 persones, encara que no convisquin a la mateixa llar. Quant a l'activitat física, també es permet en grups de 15 persones sempre que es practiqui un esport sense contacte i a l'aire lliure.

Es manté, això sí, l'ús obligatori de la màscara i es recomana la distància de seguretat, però ja es podran fer visites a residències de gent gran.

El Govern espanyol permetrà reprendre les competicions de les lligues professionals i fer esport a l'aire lliure a qualsevol hora. Els esportistes podran utilitzar els vestuaris, es podran fer reunions tècniques de treball amb un màxim de 15 participants i els àrbitres també podran començar a utilitzar les instal·lacions per al seu entrenament.

A més, qualsevol persona podrà fer esport de forma no professional i passejar durant qualsevol franja horària, exceptuant-hi la reservada per a la gent de més de 70 anys (de 10 del matí a 12 del migdia i de 7 de la tarda a 8 del vespre).

També es permet el servei a l'interior dels locals amb un aforament del 40%, excepte els bars nocturns i les discoteques, i garantint la separació dels clients (sempre que no siguin persones que convisquin habitualment). Tampoc hi haurà servei a la barra i s'evitaran les cartes de productes d'ús compartit.

Als locals comercials, hi haurà lliure accés amb aforament limitat també al 40%. A més, quedaran tancades al públic les àrees recreatives.

D'altra banda, el Govern espanyol permetrà la celebració dels casaments amb un aforament màxim de 100 persones en espais a l'aire lliure o de 50 en espais tancats i es podran dur a terme en tota mena d'instal·lacions, públiques o privades.

Respecte a les celebracions que poguessin tenir lloc després de la cerimònia nupcial i que impliquin algun tipus de servei d'hostaleria i restauració, s'hauran de seguir les normes de seguretat bàsiques.

Finalment, l'aforament per a les sales de cine, els teatres i els auditoris serà del 50%. Les sales de concerts hauran d'estar a un terç de la seva capacitat. A les biblioteques es podran consultar llibres i utilitzar els ordinadors, també amb un aforament limitat. del 33%. I sempre que se'n vagi un usuari s'haurà de netejar i desinfectar el lloc on ha estat.