Dilluns que ve la regió sanitària de la Catalunya central (Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia, Osona i Moianès) passa a la fase 2 de la desescalada, en la que ja es troben la Cerdanya i l'Alt Urgell. A l'aguait del que digui l'ordre ministerial que ha de publicar el BOE, aquestes preguntes i respostes sobre «què podré fer en la fase 2» es basen en la norma general del ministeri per a d'altres zones que ja han fer el pas.

A partir de dilluns que ve puc agafar el cotxe?

Igual que a la fase 1: dins la regió sanitària, amb tanta gent com places legals si viuen junts, o dos per fila i amb mascareta si només són amics, coneguts, saludats o autoestopistes.

I la moto?

Ídem: si van dos perquè és una moto per a dos i no viuen junts, han de dur casc integral o mascareta, i guants. Sí, els guants de motorista valen. Si viuen junts, casc i prou, per seguretat ordinària i per la multa.

I l'avió?

Si té un avioneta estacionada en un aeròdrom de la mateixa regió on viu -per exemple, viu a Folgueroles i la té a Òdena- s'hi pot acostar a veure si el responsable de les instal·lacions o encarregat de l'aeroclub s'ha aclarit amb les ambigüitats de la normativa i el pot orientar més que nosaltres.

Vull dir, l'avió per anar a Cancun.

Des de la Catalunya central no hi ha vols comercials a Cancun. I no pot sortir de la regió per anar al Prat. Ho sentim.

I el ferri de Mallorca?

L'estació marítima de la Baells no té servei a les Illes. I la de Barcelona queda fora de la regió.

Ara que estarem a la mateixa fase que Girona, puc anar a Tossa, que hi tinc la barca?

Ho sentim però no. La mobilitat es limita a l'interior de la regió. Pensi que pitjor ho tenen els de Vilanova, que no poden passar de Vilafranca.

Puc anar al restaurant?

Des de dilluns els restaurants poden servir taules a l'interior, prenent mil precaucions. Atenció: ara ja podran ser grups de quinze en lloc de deu.

I a una terrassa?

Com fins ara, però també podran ser quinze de colla en lloc de deu.

I després puc anar a un bar de copes, o a la discoteca, i a veure què passa?

Doncs no. Res de bars nocturns ni discoteques. Provi amb una aplicació de relacions. Si té èxit recordi que poden ser fins a quinze de colla si prenen precaucions, i no estem parlant de les que vostè pensa.

Puc anar a un hotel?

Sí, però dins de la regió. I ara també podrà passejar per la comarca.

Puc anar al cinema?

Com la setmana passada: si en troba un d'obert, avisi. Des de dilluns poden obrir cinemes, teatres i auditoris amb un terç de l'aforament i un màxim de 50 espectadors, que s'eleven a 400 per en recintes a l'aire lliure. Asseguts i separats, però ja és una taquilla.

I a passejar amb la família?

Sí, per tota la regió i a qualsevol hora, tant els grans com els xics, però recordi que de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 de la tarda són franges reservades als majors de 70 anys a les poblacions de més de 10.000 habitants. Si no és el seu cas, en aquestes franges vostè no està passejant sinó que ha sortit a comprar o a fer un tallat. Si està desconcertat no pateixi, els guàrdies també.

Puc veure futbol?

Sí, a la tele. Però ara ja podran ser equips professionals d'aquí -torna la lliga!- , en esdeveniments a porta tancada i sense públic.

Puc anar al museu?

Si el troba obert... I si encara no ha omplert un terç de la capacitat...

I a la platja de Calafell?

Com li hem de dir que no pot anar a mar si viu a la regió sanitària central?

I a la d'alguna riera de per aquí?

El bany recreatiu, inclòs prendre el sol, està permès sempre que els grups (i les seves tovalloles, gandules i umbel·les) guardin dos metres de separació. Però cada grup pot ser de quinze banyistes. Si no troba lloc, faci's amic d'algun grup que no arribi al límit. És cosa dels ajuntaments determinar si la riera és un lloc adient per al bany d'aigua i de sol o si hi estan prohibits.

I a la piscina?

Poden obrir les piscines recreatives, amb limitació d'aforament i cita prèvia. Truqui, afanyi's!

Puc anar als gronxadors del barri?

La decisió és de l'ajuntament.

I a passejar per la muntanya?

Si és dins la seva regió sanitària, des de dilluns cap problema. Si va en colla, que no siguin més de vint. Si va a un parc natural amb accessos controlats, pot ser que l'aturin si ja hi ha massa gent.

Puc agafar la cistella de Montserrat?

Els telefèrics poden obrir a mitja capacitat. Si aquest ho fa o no és la seva decisió. Ahir el web no fixava data d'obertura.

Puc anar al dentista?

Amb cita prèvia, però això ja és habitual. Ell ja sap les mesures que ha de prendre. També pot anar al fisioterapeuta i al centre d'estètica si no ocupa més de 400 metres quadrats.

Puc anar al gimnàs?

Amb cita prèvia, limitació al 30% de la capacitat, i pot usar els vestuaris si guarda les distàncies (per higiene i per educació).

Soc aquell de Riner que té uns amics a Folgueroles...

Pot anar-los a veure, es poden aplegar quinze de colla i podran passejar pel poble i pels boscos dels voltants sense buscar excuses del tipus «anàvem a Vic a comprar foie micuit».

Puc anar a missa a Montserrat?

Des de dilluns deixaran omplir la basílica fins la meitat. De totes maneres, truqui abans, per saber si ho tenen ple. A la parròquia barri no creiem que tingui problemes d'aforament.

Es casen uns amics...

Enhorabona (excepte si està enamorat d'un dels contraents). Sàpiga que no poden superar el 50% de l'aforament de l'espai que sigui, ni ser més de cent de colla a l'aire lliure o cinquanta en un local tancat.

Se m'ha mort un parent...

Ho sentim. Poden vetllar-lo fins a quinze persones alhora en espais tancats i vint-i-cinc en espais oberts, guardant les distàncies.

Puc anar a comprar unes figuretes de porcellana de plàstic?

Pot anar a comprar qualsevol cosa que venguin en una botiga de la regió, sense limitació de superfície, però quan ja hi hagi un 40% de la gent que hi cap li haurien de dir que s'esperi a fora.

Puc anar al Corte Inglés?

Potser quan obrin un centre a la Catalunya central. Els centres comercials poden obrir sense més limitació que l'aforament: 30% a les zones comunes i 40% dins de les botigues.

Em puc treure el carnet de conduir?

Classes teòriques amb limitació d'aforament al 30% de l'aula i pràctiques amb mascareta.

Puc anar a veure la tieta a la residència?

Això depèn de la normativa que hagi establert la Generalitat. Truqui abans per anar sobre segur.