El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va insistir al president del Govern central, Pedro Sánchez, que refusa la pròr-roga de l'estat d'alarma «per respecte» al Govern de Catalunya i les seves competències. Així li ho va traslladar Torra en la reunió telemàtica de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics que es va celebrar ahir. El líder de la Generalitat també va defensar que davant la crisi econòmica calen «tots els recursos». «Això tracta de sobirania i recursos», va remarcar Quim Torra. «El factor temps és clau, totes les decisions que no es prenguin ara ens condemnaran a una crisi més llarga i profunda», va advertir.

Com ja ha anat fent en les dar-reres reunions de presidents autonòmics, el president català va demanar al Govern espanyol «urgentment» disposar dels 5.000 MEUR del fons espanyol i gestionar els Fons Europeus, que va avisar que «no poden esperar» al 2021.

Addicionalment, va reclamar flexibilitzar el topall de dèficit fins a l'1% com a mínim, que els aportaria 2.200 MEUR en lloc dels 440 MEUR actuals. El president català també va reclamar que els ajuntaments puguin disposar dels seus romanents. D'altra banda, Torra va demanar adherir-se al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) i va exigir el 2% del PIB català, que calcula que proporcionaria 5.000 MEUR. Finalment, va sol·licitar posar fi al dèficit fiscal i que es resolgui «el deute històric» amb Catalunya, que xifra en uns 9.000 MEUR.

El president català va advertir que de moment s'estima en 5.000 MEUR el cost sanitari i de pèrdua d'ingressos a la Generalitat per la Covid-19, i va assenyalar que les pèrdues econòmiques més significatives seran en sectors com el turisme (15.000 MEUR), el comerç (9.200 MEUR) i la cultura (950 MEUR).

A més, Torra va aprofitar la conferència telemàtica per retreure al Govern espanyol que fins ara «l'única cosa que s'ha rebut de l'Estat és la retallada de més de 200 MEUR en polítiques d'ocupació». «Intolerable», va lamentar. Torra va apel·lar a forces polítiques, agents socials i econòmics de Catalunya a donar suport a aquestes reclamacions. «Pel bé comú i per salvar llocs de treball», va concloure.