Brussel·les demanarà als estats de la Unió Europea que reobrin totes les fronteres internes no més tard de finals de juny. Així ho ha avançat l'eurocomissaria de l'Interior, Ylva Johansson, al canal de televisió Euronews. Johansson proposarà formalment l'aixecament de tots els controls fronterers a finals de juny a la reunió d'aquest divendres dels ministres de l'Interior de la UE.

De moment, els països europeus s'estan intentant coordinar per reobrir fronteres. A meitats de maig, Brussel·les va recomanar la desescalada entre estats i regions amb una situació epidemiològica similar. La Comissió Europea ara considera que tota la UE està "molt a prop" d'arribar a una situació en què es puguin reobrir ja totes les fronteres. Des de l'inici de la pandèmia Brussel·les es va oposar al tancament de fronteres, però gairebé tots els estats membre van optar per aquesta mesura al març.

"Les autoritats sanitàries asseguren que no hi ha una justificació clara per mantenir les restriccions de viatges i els controls fronteres a l'espai Schengen", ha defensat Johansson. A parer seu, les dades del Centre Europeu de Control de Malalties (l'ECDC per les seves sigles en anglès) mostren que "una forta convergència positiva" de la situació epidemiològica entre els estats de la UE.

Un document intern de l'ECDC filtrat a la premsa mostra com la majoria d'estats europeus registren menys de 100 contagis nous de coronavirus per cada 100.000 habitants al dia. A l'Estat només Castella i Lleó està per sobre d'aquest llindar. Només algunes regions de Grècia, els Balcans, Bulgària, els països bàltics, Finlàndia i Holanda no han detectat nous casos en les últimes dues setmanes.

Els nivells més alts de nous contagis es concentren en algunes regions del Regne Unit i Suècia.