El 79,7% de les petites, mitjanes empreses i autònoms preveu reduir la plantilla d'aquí a final d'any, segons l'informe sobre l'Impacte econòmic de l'estat d'alarma derivat de la crisi de la covid-19 sobre les pimes i els autònoms de Catalunya elaborat per PIMEC. En concret, el 45,4% d'aquestes companyies s'ha plantejat un ajustament de caràcter permanent, una xifra que s'eleva fins al 70,6% d'empreses del sector primari i al 56,2% en hostaleria i restauració. En termes generals, pràcticament un 73% de les empreses han presentat un ERTO o tenen previst fer-ho més endavant. De fet, un 69,9% de les petites i mitjanes empreses té previst presentar un expedient per causes objectives un cop finalitzi l'estat d'alarma.

Les dades es desprenen d'una enquesta realitzada per la patronal entre el 20 i 24 de maig, sobre una base de 1.154 empreses. Amb relació als pròxims mesos, un 79,7% de les pimes i autònoms catalans preveu una reducció de l'ocupació. En concret, prop d'un terç de les empreses d'hostaleria i restauració calculen que necessitaran menys de la meitat de la plantilla actual. Un 45,4% de les empreses es planteja aquest ajustament de la plantilla amb caràcter permanent, especialment entre les pimes i autònoms de Tarragona i Barcelona, sense incloure Catalunya Central.

A conseqüència de la crisi del coronavirus, un 64,7% de les empreses ha presentat un ERTO, mentre que un 8,2% preveu fer-ho en els pròxims mesos. De fet, un 69,9% de les pimes que han presentat un ERTO per força major volen presentar-ne un altre per causa objectiva un cop finalitzi l'estat d'alarma. D'aquestes empreses, un 35,4% preveuen presentar-lo per uns mesos, mentre que un 34,5% pensen fer-ho fins a finals d'any.

Aquestes empreses no han manifestat tenir pensat fer una rebaixa salarial dels empleats. Tot i això, en els convenis col·lectius on s'estaven plantejant pròrrogues s'ha detectat una congelació salarial «donada la incertesa» del moment. Davant aquest escenari, la patronal ha reclamat allargar els ERTO fins al 31 de desembre de 2020 o fins que les empreses tinguin un nivell d'activitat similar al d'abans de la pandèmia. «Seria bo que aquesta decisió no es digui dos dies abans de finalitzar el termini», va afirmar ahir el president de la patronal, Josep González, en luna roda de premsa telemàtica. En referència a l'obligació de les empreses que han presentat un ERTO de mantenir la plantilla durant sis mesos, González reclama més flexibilitat. «En aquesta situació d'inseguretat, demanar rigidesa pot portar a efectes molt contraproduents»,va advertir.

Per altra banda, només un 30,1% de les empreses que han presentat ERTO té constància que tots els treballadors hagin cobrat tot el que corresponia del Servei Públic d'Ocupació Estatal. Davant aquesta situació, un 54,4% de les empreses han anticipat els diners als treballadors, mentre que un 15,1% ha contribuït de manera no monetària, amb tiquets restaurants o aliments, per exemple.

El gerent de l'Àrea Institucional de PIMEC, Ángel Hermosilla, ha advertit que aquesta situació pot portar a una «problemàtica de conflictivitat» dins les empreses i fer-les entrar en un «bucle perniciós». Hermosilla recorda que les pimes i els autònoms continuen tenint un baix nivell d'activitat, que se suma als problemes de liquiditat i morositat i, ara, a la necessitat d'anticipar els diners als empleats.