El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va reaccionar ahir a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que confirma l'anul·lació de diversos articles d'un decret valencià que regulava l'ús preferent del català en uns certs àmbits administratius entre les comunitats: «Acatar aquesta sentència seria acceptar una burla monstruosa i ignominiosa a la nostra llengua».

Així ho va dir el president de la Generalitat catalana en un tuit ahir, després que el Tribunal Suprem hagués confirmat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) que va considerar que la Generalitat valenciana no era competent per decidir si enviar documents en la llengua cooficial a les comunitats autònomes del mateix «àmbit lingüístic».

Torra va rebutjar aquesta decisió: «Per descomptat, la Generalitat de Catalunya continuarà comunicant-se en català, llengua comuna, amb els governs de les Illes i del País Valencià».

La sentència del TSJV declarava el juliol de l'any passat la nul·litat de part del Decret 61/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l'ús del castellà i del valencià en l'administració pública autonòmica.

Així, estimava en part el recurs interposat per dos diputats del Grup Popular i anul·lava 11 articles i una disposició final que donaven un ús destacat al valencià sobre el castellà en aspectes com les notificacions en els tràmits administratius, la retolació d'edificis, i la comunicació entre empleats públics i la d'aquests amb els ciutadans.

També atribuïa un ús destacat al català en les publicacions i publicitat institucional, els contractes amb proveïdors, així com en la retolació de carreteres, camins i altres dependències i serveis d'interès públic que depèn d'entitats locals.

En el recurs de cassació davant el TS, l'advocacia de la Generalitat Valenciana va defensar la legalitat de no traduir al castellà les comunicacions amb autonomies en les quals es parli el català.