Sanitat decidirà previsiblement dimecres si accepta la proposta de Salut perquè les àrees sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase 3 a partir de dijous. En una entrevista a la Sexta, Illa ha dit que esperen que la trobada bilateral es pugui celebrar demà passat i que s'avaluarà la situació des del punt de vista tècnic. "Prendrem la decisió conjunta que millor s'avingui a la situació", ha dit. El ministre també ha afirmat que cal una revisió del model de residències per a gent gran i que també s'haurà de "veure què ha passat". "Em sembla de sentit comú", ha dit. D'altra banda, ha admès que no descarten més brots i ha dit que de rebrots ni haurà a tots els països.

Per això, ha dit, és de vital importància comptar amb un bon sistema de detecció "precoç" que permeti identificar els casos i actuar amb "contundència". "Tenim una bona xarxa", ha afegit.

En tot cas, ha afirmat que creu que una segona onada no serà de la magnitud de la que hi ha hagut ara. Illa ha dit que treballen amb la hipòtesi d'una segona onada entre setembre i octubre i que s'estan "preparant".

Tot Catalunya a l'última etapa

El Govern ha proposat aquest dilluns que les regions sanitàries de Barcelona ciutat, les regions metropolitanes nord i sud, i la de Lleida passin a la fase 3 a partir d'aquest dijous. Les dues àrees van quedar fora de la petició de la setmana passada argumentant que necessitava més temps per veure l'evolució de la pandèmia però avui la conselleria ha explicat que han decidit fer el pas perquè es manté a la baixa l'evolució de factors de risc epidemiològic, sobretot la incidència de casos i la taxa reproductiva efectiva.

També argumenten fer el pas per "l'impuls donat a l'atenció primària" amb la disposició de proves PCR per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos.

Si Sanitat hi dona el vist i plau, a partit del 18 de juny tot Catalunya estarà en fase 3 de la desescalada.