Un grup d'investigadors del Regne Unit ha descobert que la dexametasona, un esteroide que té un cost aproximat de sis euros, pot ser clau per ajudar a tractar els pacients de covid-19 que requereixen ventilació o oxigen.

Tot i que el descobriment és preliminar -encara s'estan compilant dades i no s'ha publicat en cap revista especialitzada- els dos investigadors principals que han participat en la recerca han anunciat que un règim de dosis baixes d'aquest fàrmac durant 10 dies redueix el risc de mort en un terç entre els pacients hospitalitzats de l'assaig que necessitaven ventilació.

«Aquest és un resultat que estadísticament és molt significatiu», va afirmar ahir Martin Landray, investigador que ha participat en l'assaig i professor de la Universitat d'Oxford. «Són dades completament convincents. Si un mira els pacients que no necessitaven ventiladors però que rebien oxigen, hi havia una reducció del risc molt elevada», va dir l'investigador.

En aquest assaig clínic hi han participat uns 2.000 pacients d'hospitals anglesos als quals es va administrar la medicina, i la seva evolució es va comparar amb 4.000 malalts als quals no es va prescriure aquest fàrmac.