El Govern de la Generalitat establirà una regulació pròpia immediatament després que tot Catalunya entri a la fase 3 de la desescalada. «No regularem la fase 3, sinó directament la nova etapa», va explicar la portaveu, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d'aquest dimarts, posterior al Consell Executiu.

El Govern català preveu entrar en la «nova etapa» entre dijous i divendres, de manera que Catalunya s'estarà el «mínim imprescindible» en la tercera fase: «Unes hores o un dia», va apuntar.

El Govern no s'esperarà al final de l'estat d'alarma, per aprofitar el cap de setmana i «esponjar» l'operació sortida de la revetlla de Sant Joan. Budó va afirmar que la decisió té l'aval dels criteris mèdics i que l'executiu ja té el marc regulatori de la «nova etapa». Si la Moncloa valida el pas de les regions de Barcelona i Lleida a la fase 3, la Generalitat decidirà «immediatament» el pas de tot Catalunya en aquesta «nova etapa».

La consellera va insistir que aquest nou pas seguirà sent «d'emergència» a causa del coronavirus, i que a l'etapa postcovid-19 s'hauran de seguir prenent mesures de prevenció, ja que el virus «encara hi és». Sense posar cap exemple concret, va apuntar que les decisions sobre mobilitat, higiene, l'ús de la mascareta o protecció dels col·lectius més vulnerables continuaran regint-se a través del Procicat.

Preguntada per la gestió de les residències -ara encara en mans de Salut, i no de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies-, la portaveu del Govern va opinar que cal fer una «reflexió» sobre l'àmbit residencial i «valorar com ha de ser la nova realitat».

Budó va subratllar que «no seria correcte» retornar a la gestió anterior de la pandèmia. Budó va concloure que Catalunya es podria esperar al dia 21 de juny, quan s'acaba l'aplicació de l'estat d'alarma, per entrar en la nova etapa, o bé decidir la durada de la fase 3. I que el Govern ha apostat per aquesta segona opció: «Era el millor escenari».

Així, aquest pas permetrà que els desplaçaments previstos per la revetlla de Sant Joan es facin «de manera esponjada, estirada i esglaonada», per evitar aglomeracions a les carreteres.

Fonts del departament de Salut van concretar que, un cop tot el territori català entri en fase 3, la Generalitat pot tenir regulacions pròpies, i que a més podria abandonar el sistema de fases del ministeri i aprovar un decret del Govern que proclami el pas a l'anomenada nova normalitat.

D'altra banda, ahir va fer-se públic que investigadors de Vall d'Hebron han descrit per primera vegada una síndrome similar a la preeclàmpsia que es manifesta en les dones embarassades que pateixen covid-19 severa.

La preeclàmpsia és una complicació greu de l'embaràs que pot posar en risc la vida de la mare i la del nadó. Es caracteritza per la pressió arterial alta i altres símptomes que també es troben sovint en malalts amb covid-19. «En les dones embarassades es poden confondre. La importància de diferenciar-les és que la preeclàmpsia no té tractament; s'ha de finalitzar l'embaràs, amb una cesària o provocant el part. En canvi, en la covid-19 és transitori i no requereix finalitzar l'embaràs», afirma el doctor Manel Mendoza, responsable de la Unitat d'Insuficiència Placentària.