Catalunya entrarà aquesta mitja nit a la fase de la "represa", un període en el qual serà la Generalitat qui assumirà tota la gestió de la crisi i que estarà marcada per "normes més senzilles i entenedores" que les imposades fins ara pel Govern espanyol, segons ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat acompanyada del president, Quim Torra, i del conseller d'Interior, Miquel Buch. L'ús de la mascareta seguirà essent obligatori, desapareixen les limitacions a la mobilitat a tot Catalunya i es prioritzarà les limitacions en esdeveniments i establiment en base a la distància entre persones (1,5 metres) per davant de percentatges d'aforaments.

El president de la Generalitat ha signat aquest migdia el decret que posa fi a la fase 3 de la desescalada i que deixa sense efecte el reial decret espanyol de l'estat d'alarma."Entrem en una fase on la solidaritat i el compromís col·lectiu és més important que mai", ha apuntat Torra, per afegir que si es produís un rebrot, no li "tremolarà la mà per prendre les decisions per vetllar sempre per la salut de la població".

La ciutadania ha de ser "autoresponsable"

El decret faculta Vergés i Buch, com a autoritats integrants del Comitè del Procicat, perquè adoptin "les resolucions necessàries" per fer efectives les mesures que han de regir la nova etapa. La igualadina ha remarcat que a partir d'ara "el més important és l'autoresponsabilitat de tota la ciutadania", ja que caldrà "conviure" amb el virus mentre no hi hagi vacuna ni un tractament efectiu. La consellera ha remarcat que evitar contagis "depèn absolutament" d'un esforç col·lectiu i solidari.

En aquest sentit, la resolució estableix una sèrie de mesures de protecció individual que haurà d'adoptar la ciutadania, entre les quals hi ha la higiene freqüent de mans, evitar tossir directament a l'aire, el manteniment de grups de convivència habituals el més estable possible, i l'ús de la mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. També es marca la preferència d'espais lliures a l'hora de fer activitats, la ventilació correcta d'espais tancats i la neteja i desinfecció de superfícies.

Aquestes normes també són exigibles als titulars d'empreses o establiments d'ús públic, i s'ordena que els responsables d'activitats garanteixin una atenció preferent a les persones vulnerables per minimitzar el temps d'estada a l'interior de locals i que facilitin la seva mobilitat a l'interior. També es demana que aquelles persones que tinguin símptomes de covid-19 contactes amb el sistema públic de salut i seguir les indicacions d'aïllament.

  • Ús de la mascareta. Continuen essent obligatòries en espais tancats i a l'exterior per als majors de 6 anys, quan no es pugui deixar 1,5 metres entre les persones.
  • Distanciament social. S'h de mantenir sempre en espais oberts i tancats una distància d'1,5 metres entre persones (que equival a 2,5 metres quadrats)
  • Mobilitat. Els ciutadans es poden moure sense limitacions per tot el territori català
  • Parcs infantils. La consellera Vergés ha assegurat que es reobriran, però com en totes les altres activitats, caldrà dur mascareta i respectar les distàncies.
  • Esport a l'aire lliure. Es pot practicar i no cal portar protecció facial.
  • Esdeveniments a l'aire lliure. Poden acollir fins a 2.000 persones (3.000 si es reparteixen en seients preassignats), sempre amb mascareta.
  • Esdeveniments en espais tancats. Per a fins a 1.000 persones (o 2.000 si hi ha seients preassignats).
  • Congressos i fires. Amb ús de mascareta obligatori i els organitzadors han de garantir 2,5 metres quadrats per persona. Poden reunir fins a 1.000 persones, o 2,000 amb seients preassignats.
  • Transport públic. Es manté l'obligatorietat de la mascareta en el transport de viatges per carretera o per ferrocarril, excepte si tots els ocupants del vehicle són persones que tenen un contacte molt habitual. No serà necessari en el cas dels passatgers de vaixells i embarcacions quan es trobin dins de la seva cabina, i quan es pugui mantenir la distància d'1,5 metres a les cobertes o espais exteriors.
  • Reunions familiars. La resolució no posa cap límit concret. Es podran fer de manera preferent amb les persones que mantenen un contacte molt habitual, "sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions en l'aforament que s'estableixin" i "sempre que es respectin les normes de protecció individual". Es considera aglomeració quan no es pot mantenir física interpersonal de seguretat.

Desapareixen els percentatges per calcular els aforaments

Un dels canvis més substancials en la nova fase serà el límit de persones que poden acudir a esdeveniments o atendre a la vegada els establiments i negocis. Fins passat Sant Joan, el Govern preveu un període d'adaptació i es mantindrà una limitació de l'aforament al 50 % en espais tancat i del 75% en els espais oberts. A partir del 25 de juny, però, desapareixeran els percentatges i seran els propietaris els qui hauran de fixar la limitació d'aforament per garantir una distància física de 2,5 metres quadrats per persones.

La resolució del Procicat també estableix que caldrà aprovar plans sectorials per a una quinzena d'àmbits d'activitat, com universitats, serveis socials, centres docents, transports, establiments comercials, d'hostaleria i restauració, turisme, locals d'oci nocturn, lleure infantil, fires i congressos, instal·lacions esportives, equipaments culturals o festes i esdeveniments populars.

A l'aire lliure, la resolució del Procicat afegeix que cal fixar espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortides independents i no permeables entre si per a un màxim de 2.000 persones, que poden arribar a les 3.000 si són amb seients preassignats. També demana preveure mesures de circulació dels assistents que evitin aglomeracions en creuaments o punts de major afluència. S'ha de portar un registre d'assistents o una preassignació de localitats.

Quant als espais tancats, també fixa la necessitat de sectoritzar la zona, amb control d'accés i sortides independents, però limita a el nombre de persones a 1.000, que es pot doblar si hi ha localitats preassignades. La distància interpersonal de seguretat pot rebaixar-se en cas que en cas de portar mascareta, un registre d'assistents o preassignació de localitats i es reguli la circulació per evitar aglomeracions en els creuaments i els punts de més freqüència.

Buch demana fer revetlles de Sant Joan "familiars i de caràcter reduït"

Per a la revetlla de Sant Joan, que cau en mig d'aquesta primera setmana de nova normalitat, el Departament d'Interior manté les recomanacions ja anunciades prèviament i aconsella fer festes de caire "familiar i de caràcter reduït", segons ha afirmat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

El conseller ha explicat que la nova regulació pròpia del Govern servirà de marc regulador per a totes les celebracions però es mantenen les "recomanacions" sobre Sant Joan, que incloïen entre d'altres un màxim de 20 persones en festes privades. "No decau res, continuem amb les recomanacions", ha declarat. Buch ha insistit que l'objectiu és una revetlla "segura" en relació a la pirotècnia però també a la covid. Ha afegit que "en les properes hores" Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit explicaran les "recomanacions oportunes" sobre la mobilitat.

El conseller ha afirmat que la regulació pròpia que entrarà en vigent aquest divendres un cop finalitzi la fase 3 "serveix per a tots els dies" i tot tipus de celebracions, tot i que ha reconegut que la revetlla de Sant Joan té les seves particularitats i és la nit on s'activen més els serveis d'emergència. Ha apuntat però que hi ha moltes competències que són dels ajuntaments.

Pel que fa a la mobilitat de cara al pont de Sant Joan, ha reconegut que hi ha molta gent que estava esperant poder desplaçar-se a segones residències i que es preveu una mobilitat "elevada". Per això, ha indicat que s'explicarà als mitjans tant el cap de setmana com el proper dilluns per detallar el dispositiu de la revetlla.