El president del Govern espa-nyol, Pedro Sánchez, adverteix que «el virus pot tornar i sacsejar-nos de nou en una segona onada. Ho hem d'evitar a tot preu». En el darrer dia de l'estat d'alarma, Sánchez va fer una declaració institucional en què va demanar «col·laboració individual i col·lectiva perquè el conquerit amb tant d'esforç no faci marxa enrere». «Estem en condicions d'avançar però no podem abaixar la guàrdia», va insistir. L'Estat prepara una reserva estratègica amb productes essencials per fer front a possibles emergències, segons Sánchez, per complementar els de les comunitats autònomes. D'altra banda, va fer una crida a la «cooperació» de totes les forces polítiques per encarar la crisi.

El cap de l'Executiu espanyol va dir que ara comença una nova etapa en què s'han recuperat els carrers, la mobilitat, que les fronteres es tornaran a obrir i en què l'economia comença també a bategar. «Tenim el deure d'avançar, però hem de mantenir la guàrdia alta i seguir rigorosament les regles d'higiene i protecció», perquè cada individu pot ser «mur o via de contacte».

El president de l'executiu espanyol va recordar que, tot i que a Espanya el virus es manté «a ratlla», «no passa el mateix en altres zones del planeta». «Depèn de nosaltres», va reiterar Sánchez, que va tornar a agrair la feina feta pels professionals de la salut durant la pandèmia, però també a altres serveis essencials, des de cossos de seguretat fins a treballadors de supermercats, transportistes, agricultors, personal de neteja, mestres, científics, o «al món de la cultura» per haver obert «finestres» durant el confinament. També als col·lectius de la gent gran, els joves -a qui va assegurar que el govern espanyol donarà resposta a la formació, ocupació i demandes d'habitatge- i als infants. Pel que fa a l'homenatge previst per al 16 de juliol a les víctimes de la covid-19, Sánchez va detallar que també hi assistiran els presidents autonòmics i que serà presidit pel rei Felip VI.

Sánchez va destacar que l'estat d'alarma, sota el qual Espanya «es va aturar en sec» en un moment que va descriure com a fosc i un malson, va permetre limitar moviments, contactes i evitar així més contagis.