L'Associació ACAD de Centres d'Atenció a la Dependència ha mostrat la seva preocupació per la possibilitat que els residents comencin a fer sortides. En una carta enviada als departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i de Salut ha afirmat que "no és possible" passar d'un escenari de restriccions molt estrictes a "la permissivitat de les sortides a l'exterior del centre" que escapen a la supervisió del propi centre quan es facin amb familiars. "És passar d'un extrem a l'altre, que difícilment pot justificar-se quan ens estem jugant un be públic, com és la salut i la vida de la gent gran", ha afirmat l'organització. L'ACAD ha titllat de "bestiesa" aquesta mesura i ha reclamat que es revisi.

L'associació ha afirmat que a les residències han patit les "nefastes conseqüències" de la pandèmia per covid-19 amb la mort de milers de residents i multitud de contagis i el "sentiment de desemparament" que han tingut. Ha afegit que veien "impotents" com es propagava el virus i "sense la possibilitat de derivar als hospitals en el brot més àlgid de la pandèmia als residents, perquè tinguessin una mínima oportunitat per salvar la vida".

Ara, no veuen amb bons ulls que es permetin les sortides i han alertat que els treballadors necessiten "realitzar un procés de mínims a màxims de manera gradual per arribar a entendre la nova normalitat i donar cada pas amb la garantia necessària".

Per això, no entenen que hagin de seguir una sèrie de mesures protocol·litzades que puguin perdre la seva eficàcia en el moment en que els residents comencin a sortir del centre i "deixant a la bona fe de la família el compliment de les mesures d'higiene i distanciament social". Entre d'altres, han recordat que s'han organitzat per fer activitats grupals de com a màxim sis persones, tenen les residències sectoritzades amb un "rigorós" protocol d'higiene, les persones que han estat amb la famílies han de complir una quarantena de 14 dies i també es fan aïllaments preventius quan es deriva un resident a l'hospital.

Tampoc entenen que es digui als familiars que les visites hauran de ser de com a màxim mitja hora i que només hi podrà ser un familiar a l'interior i fins a tres a l'exterior i amb la obligatorietat de ser sempre els mateixos, a banda de complir les mesures de distància i higiene, si després es permeten les sortides a l'exterior.

D'altra banda, ha apuntat que la majoria de les persones que viuen en residències tenen un deteriorament cognitiu moderat i no entenen què està passant, les noves mesures socials i ha alertat que davant de les emocions que experiment no podran controlar les seves conductes. "Al familiar li serà el tot impossible garantir un comportament ajustat a la normativa general per la població d'aquesta franja d'edat", ha alertat.

És per això, que l'ACAD ha afirmat que per tal de respectar els drets i millores de la qualitat de vida d'un grup de persones residents, les que poden sortir amb la supervisió d'un familiar, "s'estan fulminant drets i millores de la qualitat de vida de la totalitat de la col·lectvitat de gent gran del centre". Ha afegit que "es multiplica exponencialment" per centenar els vectors de transmissió de la covid i veuen "una bestiesa" que es permeti la sortida d'aquestes persones sense haver de complir després mesures d'aïllament preventiu.

Per últim, ha assegurat que els familiars han transmès la seva preocupació per aquesta mesura i han reclamat "mesures alternatives" com facilitar un règim de visites més ampli o sortides dins del recinte del centre. "Mesures que seran molt millor que deixar oberta la porta dels centres a l'entrada de la covid-19", ha finalitzat.