El Govern central ha confirmat avui que el Mobile World Congress (MWC), la fira de tecnologia mòbil més important del món, seguirà celebrant-se a Barcelona fins 2024, un any més del previst i amb una reducció de tarifes per a la propera edició, per compensar l'anul·lació de l'anterior a causa del coronavirus.

"S'ha acordat amb l'empresa organitzadora una reducció de preus per compensar les pèrdues per la cancel·lació d'aquest any", ha anunciat avui la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. A través d'un Reial Decret, el Consell de Ministres ha autoritzat al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital i a l'Entitat Pública Empresarial Red.es a arribar a un acord amb GSMA, entitat organitzadora de l'MWC, per resoldre les conseqüències derivades de la cancel·lació de l'edició d'enguany.

L'acord per mantenir el MWC fins 2024 a Barcelona, que ja es coneixia, és, segons Montero, "una excel·lent notícia", perquè el 2019 va tenir un impacte econòmic de 470 milions d'euros i uns 13.000 llocs de treball, i "posa de manifest el compromís del Govern espanyol de mantenir al país un event capaç d'atreure més de 100.000 visitants".

Segons ha detallat el Ministeri en un comunicat, l'acord estableix que la GSMA ofereix a l'Administració General de l'Estat una tarifa "molt reduïda i en condicions avantatjoses" per a l'edició de l'MWC del 2021 en compensació per les despeses a les quals va haver de fer front el 2020 i s'amplia el període de celebració del congrés a Barcelona un any més, fins al 2024. D'altra banda, la Fundació Barcelona Mobile World Capital, que integra les administracions públiques i institucions que donen suport a la celebració del congrés, farà front als seus compromisos financers amb GSMA al 2020. Aquesta aportació serà retornada en el cas que finalment no es pugui celebrar la propera edició a Barcelona el 2021.

El MWC, que s'havia de celebrar entre el 24 i el 27 de febrer, va ser un dels primers esdeveniments de caràcter internacional que es van anul·lar com a conseqüència de l'expansió del coronavirus, que llavors afectava la Xina.

La GSMA, organitzadora del congrés, va prendre la decisió de suspendre'l el 12 de febrer i ho va fer després de registrar una onada de cancel·lacions de grans companyies tecnològiques per salvaguardar la salut dels seus treballadors davant el coronavirus, com LG, Ericsson, Sony, Facebook, Cisco, Intel, Orange, Vodafone, Deutsche Telekom o BT.

"Aquesta mesura suposa autoritzar a Economia a regular els efectes d'aquesta suspensió. S'ha arribat a un acord amb l'empresa organitzadora que ofereix una tarifa reduïda per a 2021 en condicions més avantatjoses per compensar les despeses ocasionades per la no celebració d'aquest esdeveniment, de nou a Barcelona", ha detallat la ministra.

L'abril passat es va conèixer que l'associació GSMA i la Generalitat, els ajuntaments implicats i la Fundació Mobile World Capital Barcelona havien arribat a aquest acord, que perllongava un any el contracte vigent de permanència a Barcelona fins 2023.