25 de juny de 2020
25.06.2020
Regió7

El Fons Monetari calcula que l'economia espanyola caurà enguany el 12,8%

Espanya, juntament amb Itàlia, ocupa el pitjor lloc dels països avançats

24.06.2020 | 22:53
K. Giorgieva, gerent de l'FMI

L'economia espanyola es contraurà el 12,8% el 2020 per la pandèmia del coronavirus, segons les previsions divulgades avui pel Fons Monetari Internacional, que empitjora en 4,8 punts el seu pronòstic d'abril i situa així a Espanya, juntament amb Itàlia, en el pitjor lloc dels països avançats. Per al conjunt de la zona euro, el Fons també preveu un empitjorament, ja que ara calcula que la seva economia caurà aquest exercici el 10,2%, pel 7,5% previst a l'abril. Itàlia, amb una reculada del 12,8%, se situa a la cua amb la mateixa taxa que Espanya, després de ser revisada la xifra d'abril (-9,1%).

En les economies avançades sembla que hi ha hagut un cop més profund a l'activitat en la primera meitat de l'any, amb senyals de distanciament voluntari fins i tot abans que s'imposessin les ordres de reclusió. Això també suggereix una recuperació més gradual en la segona meitat, atès que la por al contagi és probable que continuï», indica el Fons.

França, segons les noves previsions, registrarà també un notable enfonsament, del -12,5% enguany, una taxa més de cinc punts percentuals pitjor que la prevista a l'abril, i Alemanya, la primera economia de l'euro, caurà un 7,8%, vuit dècimes més del calculat anteriorment.


Recuperació

De cara a 2021, el Fons pronostica ara que la recuperació en la zona euro serà del 6,3%. Espanya i Itàlia creixeran aquesta mateixa taxa, Alemanya ho farà un 5,4% i França un 7,3%. En aquest sentit, el Fons indica que a mesura que «les economies es reobren, haurien de moure's gradualment de la protecció d'ocupació i empreses a facilitar la recuperació i eliminar els obstacles a la recol·locació d'empleats».

I aprofita l'ocasió per alertar sobre el futur: «A causa dels elevats nivells de deute, podria quedar limitada la capacitat de més estímul fiscal i suposarà un important desafiament per a molts països».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook