Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han detectat la presència del coronavirus en mostres d'aigües residuals de Barcelona recollides el 12 de març del 2019 en un estudi en col·laboració amb Aigües de Barcelona.

El repositori 'medRxiv' ha publicat els resultats que sembla que indiquen que la infecció era present «molt abans que es tingués constància de qualsevol cas de Covid-19 al món», ha informat la UB en un comunicat aquest divendres.

S'ha demostrat que hi ha quantitats de genoma del coronavirus als excrements, que posteriorment arriben a les aigües residuals, per això l'epidemiologia basada en aquestes aigües és «una eina potencial d'alerta precoç» de la circulació del virus entre la població.

Així, es va identificar l'aparició de genomes entre principis de gener i principis de març del 2020, cosa que avança la cronologia de la seva arribada a Espanya: ja el 15 de gener es detectava la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas.

Genomes positius per PCR

Aquests resultats han impulsat els investigadors a analitzar algunes mostres congelades entre el gener del 2018 i el desembre del 2019, amb el resultat de trobar genomes el març del 2019, abans de la notificació de qualsevol cas a tot el món.

El coronavirus ja era a la Xina l'agost passat, segons Harvard. Així mateix, totes les mostres han resultat negatives a excepció de la del 12 de març del 2019, que ha mostrat nivells de SARS-CoV-2 «molt baixos, però que ha donat clarament positiu amb una prova PCR».

Els investigadors han estimat que, ja que la majoria de casos de Covid-19 mostren una simptomatologia similar a la grip, els primers «van quedar emmascarats».

Per portar a terme l'estudi, experts van analitzar setmanalment mostres obtingudes de dues plantes de tractament d'aigües residuals de la capital catalana, sota la premissa que hi ha grans quantitats de genoma de coronavirus als excrements.

«Els nivells del genoma SARS-CoV-2 van coincidir clarament amb l'evolució dels casos de Covid-19 en la població», ha explicat el coordinador del treball, Albert Bosch.

No obstant, el fet d'haver trobat presència de virus abans que es diagnostiquessin casos demostra, per als especialistes, que molts infectats de Covid-19 podrien haver sigut confosos amb casos de grip en l'Atenció Primària.

«Haver detectat la difusió del SARS-CoV-2 amb un mes d'anticipació hauria permès una millor resposta a la pandèmia», ha afirmat Bosch.