Un estudi liderat per la Universitat de Barcelona (UB) ha detectat la presència del SARS-CoV-2 en mostres d'aigües residuals de Barcelona del 12 de març del 2019. Els resultats de la recerca, publicats al repositori medRxiv, indicarien que la infecció estava present molt abans que es tingués constància de cap cas de la covid-19, segons ha informat el centre universitari. La recerca s'emmarca en el projecte de vigilància sentinella del virus amb l'objectiu de detectar-lo en les aigües residuals. Els resultats responen a l'anàlisi de mostres congelades, on ja es va detectar el virus el 15 de gener d'enguany però també en una mostra del març del 2019, tot i que en nivells «molt baixos».

Tot i que la covid-19 és una malaltia respiratòria, s'ha demostrat que hi ha grans quantitats de genoma del coronavirus a les femtes, que posteriorment arriben a les aigües residuals. Això fa que l'epidemiologia basada en aigües residuals sigui una potencial eina d'alerta precoç de la circulació del virus en la població, especialment important tenint en compte les xifres de persones asimptomàtiques o presimptomàtiques.

Des del 13 d'abril passat, els investigadors han analitzat setmanalment mostres obtingudes a dues grans plantes de tractament d'aigües residuals de Barcelona. El catedràtic de la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i coordinador del treball, Albert Bosch, ha explicat que els nivells del genoma del SARS-CoV-2 van coincidir «clarament» amb l'evolució dels casos de covid-19 en la població.