Marta Pascal va assumir ahir la secretaria general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC). Ho va fer allunyant-se de JxCat i reivindicant un espai «d'acord i transversal». «El que no compartim són plantejaments de confrontació. Tenim vocació de trobar-nos amb molta altra gent, sempre que sigui en sentit positiu», va remarcar. En relació amb el referèndum, la formació va tornar a deixar clara l'aposta per acordar-lo juntament amb l'Estat espanyol i va defugir la unilateralitat.

Pascal, que era l'única candidatura, va rebre el 91% dels vots a favor dels militants de la formació que es va fundar ahir a Girona. Això sí, a través d'internet però amb una roda de premsa a la ciutat gironina. Un partit que neix amb «vocació de governar» però també d'entendre's amb aquelles forces polítiques sempre que estiguin «allunyades de la confrontació». Així ho va explicar Marta Pascal, excoordinadora del PDeCAT. Els militants també van escollir Olga Tortosa, presidenta del partit amb el 84% dels vots.

Pascal va confirmar la seva «ferma voluntat» de presentar-se a les eleccions per tal «d'abraçar» tots aquells ciutadans catalanistes que «defugen l'enfrontament». En aquest sentit, i preguntada sobre si preveu acords amb JxCat, Pascal va indicar que al nou partit hi ha «vocació de pacte si és en positiu». «Volem sumar, però això només es relliga si no va contra ningú. Volem trobar-nos amb molta altra gent però han de defugir l'enfrontament», va assenyalar Pascal, que va dir que no són «la crossa ni la quota de ningú».

Pascal va posar en valor «la transversalitat del partit», i va destacar que està integrat per entorn de l'òrbita de l'antiga CiU, però també del socialisme catalanista. «Aquí hi ha gent que és independentista i gent que senzillament prefereixen l'enfortiment de les institucions catalanes. Aquest és un espai ampli de trobada de molta gent, per tant és compatible amb aquesta realitat», va dir.

En relació amb el referèndum, va insistir en la via escocesa. «Aquí hi ha un marc legal que s'ha de respectar, i que si no ens agrada, el que hem de fer és canviar les lleis», va assenyalar. Pascal va assegurar que el que cal és treballar per aconseguir l'acord amb l'Estat, i mentrestant seguir gestionant el país. «Seguirem insistint. No és un tema de saber què farà l'estat, sinó de la nostra capacitat de construir i de proposar solucions que integrin la majoria del país», va dir

L'executiva la formen, al costat de Pascal, Georgina Bombardó, Mercè Dalmau, Rosa Orriols, Eva Garrell, Àlex Moga, Oriol Puig, Pep Garcia, Marc Perelló, Albert Farré, Adrià Aldomà, Pere Martínez, Bernat Orellana, Manel Romans, Marc Tolrà i Rodolfo Fernández.

El president Quim Torra va car-regar contra el PNC. En una piulada, va apuntar que «amb presos polítics i exiliats, amb el dret d'autodeterminació negat, amb la Generalitat vexada per l'estat d'alarma, proclamar la «lleialtat a Espanya» és tota una declaració de principis». En el document marc del PNC es proposa un acord de «conveniència» per recuperar de manera urgent la relació entre Catalunya i l'Estat.

D'altra banda, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, creu que el PNC no representa un nou projecte en l'espai «convergent». «Realment té un projecte diferent del de l'altra part de l'espai? Crec que no. Aquí hi ha persones que volen liderar i viure de la política. I els ciutadans no hem de premiar els qui volen viure de la política ni els qui volen liderar sense tenir un projecte real i diferenciat», va declarar en una entrevista a Catalunya Ràdio.